Pri zálohovaní plastových fliaš bude pre zákazníka dôležité, aby bol systém jednoduchý

Podľa odborníkov cirkulárna ekonomika musí postupne nahradiť tradičný model produkcie. Úspešné spustenie zálohovania jednorazových obalov bude pre to kľúčové.

27.04.2021 09:35
tesco, senec, pet fľaše Foto: ,
Automat na zálohovanie PET fliaš a plechoviek už nainštalovali v seneckom Tescu s predstihom.
debata (2)

Slovensko sa dostáva do ďalšej fázy prechodu k cirkulárnej ekonomike, na rade sú obchodníci. Tí si aktuálne vyberajú spôsob, ako budú od januára 2022 prevádzkovať zálohovanie PET fliaš a plechoviek vo svojich obchodoch – rozhodujú sa medzi manuálnym a automatizovaným zálohovaním v recyklomatoch. Na tento výber majú posledné mesiace, aby stihli mať všetko pripravené.

Dôležité je vybrať si systém, ktorý bude vyhovovať všetkým. „Podľa skúseností zo zahraničia vieme, že vratné automaty sú pre zákazníkov pohodlné. Ľudia sa budú vracať do obchodov, v ktorých môžu jednoducho zálohovať obaly,“ hovorí Roman Postl zo spoločnosti TOMRA Collection Slovakia, ktorá je globálnym lídrom v oblasti zálohovania a recyklácie.

Podľa správy organizácie Ellen MacArthur Foundation sa len 2 percentá plastových obalov na svete použijú opätovne pre podobný alebo rovnaký produkt. Milióny ton odpadu, ktorý má potenciál opäť sa dostať do obehu, tak ostanú nevyužité.

Cieľom cirkulárnej ekonomiky, alebo inak povedané obehového hospodárstva, je pozerať sa na výrobky z iného pohľadu. Keď produkt dosiahne koniec svojho životného cyklu, nevyhodí sa, ale obaly sa opätovne použijú, alebo recyklujú. To je aj dôvodom spustenia zálohovanie plastových fliaš a plechoviek.

Potenciál systému zálohovania na Slovensku

  • 1,2 miliardy vyzbieraných prázdnych obalov
  • 180 miliónov eur prostredníctvom vrátených záloh, ktoré zabezpečia cirkuláciu procesu
  • Odhadom 80 percent obalov bude vrátených prostredníctvom recyklačných automatov

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #PET flaše #zálohovanie plastových fliaš #cirkulárna ekonomika