5 správ alebo štát chce vedieť, koľko máte na účte a prečo ženy zarábajú menej

Pod rúškom boja s korupciou by vláda rada nazerala do účtov ľudí. A hoci sa kompetentní dušujú, že k údajom sa dostanú len „relevantné štátne orgány“, takýto krok vzbudzuje tak či tak obavy. Oprávnene? Nuž, stačí sa pozrieť do minulosti únikov údajov...

25.04.2021 12:00
debata (12)

Okrem toho, naozaj je treba v boji s korupciou mať možnosť vidieť každý jeden účet každého jedného občana? Vraj je za tým bruselská smernica, ktorá mala byť už dávno prenesená do slovenskej legislatívy. Tá však o žiadnom prístupe k zostatkom na účtoch nepíše. Nadpráca? Rozhodne!

Minulý týždeň sa konal tretí ročník konferencie Women in Business, ktorá si posvietila na to, prečo ženy stále zarábajú menej ako ich mužskí kolegovia na tých istých pozíciách. Odpoveď je jednoduchá – stereotypy. Veď sa len zamyslite, koho si predstavíte pri odvetví informatika, veda či technológie? (Ak aspoň v jednom prípade vidíte programátorku, vedkyňu či inžinierku, gratulujeme. Vitajte v 21. storočí.)

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda. Apropo od pondelka sa otvárajú terasy. Chystáte sa?

1. Účet vec súkromná? Vraj nie

Pod dohľadom rezortov vnútra a financií by mal ešte tento rok vzniknúť centrálny register účtov s bankovými údajmi bežných ľudí i firiem. Obsahovať má identifikačné údaje klienta, názov banky, IBAN tvar účtu, no i to, koľko peňazí na účte aktuálne zostalo. Ministerstvo financií tvrdí, že prístup do systému budú mať len relevantné štátne orgány. Návrh napriek tomu zaváňa zásahom do osobných údajov či dokonca porušením bankového tajomstva. Členským krajinám túto povinnosť určuje tri roky stará európska smernica. Odborníci a inštitúcie však upozorňujú, že plán slovenského systému ide nad rámec požiadaviek Bruselu.

2. Zabudnite na predsudky. Ženám technika ide

Reálne príklady z praxe, motivácia doma aj v škole, možnosť vlastného výberu štúdia, ale aj priaznivejšie pracovné podmienky, ktoré dovolia ženám jednoduchšie koordinovať prácu a súkromie. Aspekty, ktoré by dokázali pritiahnuť ženskú polovicu populácie k lepšie plateným a nateraz mužmi dominujúcim oblastiam – vede, technológii, inžinierstvu a matematike. Podiel žien v týchto odvetviach sa v roku 2020 na Slovensku pohyboval na úrovni 12,8 percenta – teda o 4,4 percenta viac ako pred štyrmi rokmi. Mnohé z pozícií, ktoré patria ženám, však majú ďaleko od tých lepšie platených či riadiacich.

3. Chystáte sa?

Už nie len cez okienko či na objednávku. Niektoré reštaurácie otvoria svoje letné terasy už od pondelka, iné ešte vyčkávajú. Viaceré i preto, že hygienici zverejnili presné podmienky až v piatok poobede.

4. Autá pôjdu hore

Namiesto zlacnených nových modelov čakali kúpychtivých ľudí v novootvorených autosalónoch bežné ceny. Hoci mnohí čakali, že automobilky budú o zákazníkov bojovať, opak je pravdou – cenníky nemenili. V najbližších mesiacoch treba rátať i so zdražovaním.

5. Reštaurácie a hotely žiadajú nižšiu daň

Gastrosektor je na kolenách, upozornili jeho zástupcovia v piatok na tlačovej konferencii pred Úradom vlády. Tiež vládu opäť požiadali, aby zvážila úpravu sadzby DPH – a to na päť percent z terajších 20 percent. „Nižšia sadzba zabezpečí, že budete mať kam ísť na kávu či večeru s rodinou, inak hrozí, že podniky budú zatvárať alebo dvíhať ceny,“ povedal generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Asociácia je otvorená akémukoľvek, aj dočasnému, zníženiu dane z pridanej hodnoty. I dočasnému, no nie na dva či tri mesiace, ale aspoň do konca roka 2022, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #účet #platy #DPH #bankové tajomstvo #platové rozdiely #ceny áut