Verejnosť sa môže zapojiť do projektu Milión stromov pre Slovensko

Príroda na Slovensku by mala do budúcna podstatne ozelenieť. Zlepšiť biodiverzitu lesov prostredníctvom výsadby drevín bude môcť verejnosť v rámci projektu Milión stromov pre Slovensko pod záštitou občianskeho združenia (OZ) Moje Slovensko, Lesov SR a nezávislého združenia PEFC Slovensko. Projekt oficiálne spustili v sobotu v areáli poľovníckeho kaštieľa v Nemšovej.

24.04.2021 17:31
debata (1)

Hlavnou myšlienkou projektu je podpora biodiverzity, obnova lesov a zvyšovanie ich ekologickej stability v spolupráci s verejnosťou.

Popudom pre podporu aktivity bola pre OZ Moje Slovensko absencia koordinovanej výsadby stromov, uviedol jeho predseda Michal Halabuk. Projekt podľa neho oficiálne otvorili v sobotu výsadbou prvých 40 stromov v areáli kaštieľa, kde pribudlo ešte ďalších 15, partnerov aktivity čaká približne ešte desať výsadieb.

„Vysadiť strom si bude môcť úplne každý, záujemcovia sa budú môcť prihlásiť cez našu webovú stránku, ktorú po akcii spustíme. Prihlásiť sa budú môcť na konkrétne výsadby, ktoré sa budú po Slovensku realizovať,“ doplnil Halabuk.

Výsadba rôznych druhov drevín sa bude podľa neho týkať lokalít, ktoré pre túto aktivitu ponúkli Lesy SR, okrem iného pôjde o Sobrance či Palárikovo. „Čo sa týka počtu stromčekov, veríme, že celú akciu budeme robiť dovtedy, kým nevysadíme milión stromov,“ deklaroval.

„Dobrovoľníci majú záujem prispieť k výsadbe lesných drevín na Slovensku. Vnímam veľmi pozitívne, keď verejnosť dá týmto spôsobom najavo, že pozitívne vníma lesy a lesníctvo,“ skonštatoval generálny riaditeľ Lesov SR Tomáš Čuka. Dobrovoľníci budú sadiť dreviny podľa neho na pozemkoch pod odbornou kuratelou Lesov SR.

Partneri projektu pripravili aj personalizované výsadby, v rámci ktorých viacerí ľudia zapojení do projektu vysadia svoje stromy pri zdôraznení myšlienky ich zachovania pre ďalšie generácie.

Odbornú záštitu nad projektom v otázke biodiverzity bude zabezpečovať PEFC Slovensko, ktorá spravuje národnú certifikačnú schému týkajúcu sa štandardov trvalo udržateľného lesa. „Našou úlohou je v plnej miere podporiť novú mladú generáciu, aby nepozerala na les ako na fabriku na výrobu dreva, ale ako naň pozerali historické generácie pred nami. Že les je fabrika, ktorá slúži na udržanie a zlepšovanie všetkých funkcií, ktoré človeku dáva,“ dodal predseda PEFC Slovensko František Štulajter.

Partneri projektu podpísali i memorandum o spolupráci, podľa Čuku má byť dokument deklaráciou toho, že dokážu spolupracovať a ide im o odbornú vec, ktorá spája odborné a dobrovoľnícke aktivity.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #Lesy SR