Od pondelka sa otvárajú terasy i fitnescentrá. Pozrite si, ako budú fungovať

Uvoľňovanie opatrení od pondelka upravuje vyhláška hygienikov. Reštaurácie môžu podávať jedlo na terasách, vnútorné priestory však zostávajú zatvorené.

23.04.2021 15:11
debata (4)

Vyhláška neupravuje počet ani zloženie osôb za stolom na terasách – teda spoločná domácnosť, mimo spoločnej domácnosti. „Pripomíname, že pri vstupe do prevádzok a ich exteriérových častí sa vyžaduje negatívny výsledok testu nie starší ako sedem dní, respektíve iný doklad o výnimkách, ktoré sú stanovené vo vyhláške,“ spresnila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Ako to bude s rúškami? „Pi vstupe na terasu musia byť dýchacie cesty prekryté, a takto si osoby sadajú aj za stôl. Rúško či respirátor si dávame z tváre dolu na čas, ktorý je nevyhnutný na konzumáciu jedál a nápojov,“ vysvetľuje Račková. Počas konverzácie majú byť nasadené na tvári, dodala.

Aké podmienky platia pre reštaurácie od pondelka 26. apríla

  • Povoľuje sa prevádzka terás (exteriérových častí prevádzok verejného stravovania),
  • Stále platí zákaz konzumovať jedlá a nápoje v interiéri.

Jedlá a nápoje je možné podávať:

  • zabalené pre odber so sebou,
  • v exteriérovej časti prevádzky: za exteriér sa považuje priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z dvoch bočných strán.

Čo musia reštaurácie dodržať:

  • Medzi stolmi musí byť odstup najmenej 2 metre (tu neplatí podmienka jedna osoba na 15 štvorcových metrov).
  • Konzumovať jedlá alebo nápoje je možné len posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup ľudí.
  • Nie je povolený samoobslužný výdaj, ako je nakladanie šalátov alebo odber pečiva. Jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál.
  • Príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, obsluha ho musí priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky.
  • Stanovujú sa podmienky pre umývanie riadu: vykonávať sa musí podľa požiadaviek uvedených v § 9 ods. 4. písm. g) vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z.; pri ručnom umývaní kuchynského riadu sa odporúča pridať pred opláchnutím kuchynského riadu dezinfekčný prostriedok.
  • Po každom zákazníkovi je nutné vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel.
  • Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami a každú hodinu sa musia dezinfikovať.

Od pondelka sa otvárajú sa fitness centrá s týmito podmienkami

  • Maximálna kapacita 6 zákazníkov.
  • Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami.
  • Zvýšiť frekvenciu upratovania, čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, na dezinfekciu treba použiť dezinfekčné prostriedky s virucídnym účinkom.
  • Pri športovej činnosti je možné uplatniť si výnimku z prekrytia horných dýchacích ciest.
  • Prevádzka šatní a spŕch je možná, za dodržiavania základných hygienických pravidiel (vetranie, dezinfekcia, rozostupy a pod.).

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 4 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #terasy #ÚVZ