Trend sa mení - po roku počet cudzincov pracujúcich na Slovensku mierne vzrástol

Počet cudzincov, ktorí si zarábajú na Slovensku, nepretržite klesal od februára minulého roka. V marci tohto roku ich počet vzrástol, aj keď len o 240.

23.04.2021 10:00
mechanik, pracovník, oprava, zamestnanec, Foto:
Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku klesal prakticky celých 12 mesiacov.
debata (1)

Pokles počtu cudzincov pracujúcich na Slovensku sa zastavil. V marci na Slovensku pracovalo takmer 67,6 tisíca cudzincov, čo bolo o 240 osôb viac ako vo februári. Počet cudzincov, ktorí si zarábajú na Slovensku, pritom nepretržite klesal od februára minulého roka. Vtedy u nás pracovalo 78,2 tisíca občanov z iných krajín. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najpočetnejšou skupinou cudzincov pracujúcich na Slovensku sú naďalej Ukrajinci. V minulom mesiaci ich na slovenskom trhu práce pribudlo 63, čím celkový počet Ukrajincov pracujúcich u nás stúpol na 18,7 tisíca. Počet Srbov pracujúcich na Slovensku sa minulý mesiac zvýšil o 45 osôb na 9,9 tisíca. Spomedzi občanov z krajín Európskej únie bolo na Slovensku najviac Rumunov, ktorých u nás pracovalo 7,3 tisíca, nasledovali Česi s 5,9 tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 5,1 tisíca.

Traja z desiatich cudzincov na Slovensku pracovali ku koncu minulého mesiaca v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 21,2 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 4,5 tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Malackách vykázal 2,6 tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len 10 cudzích štátnych príslušníkov pracovalo na konci marca v okrese Medzilaborce.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústredie práce #pracujúci cudzinci #cudzinci na Slovensku