Nezamestnanosť stále rastie. Osem okresov má viac ako 15 percent ľudí bez práce

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku presahuje 20-percentnú hranicu už v dvoch okresoch. K okresu Rimavská Sobota, v ktorom miera nezamestnanosti v marci stúpla o 0,28 percentuálneho bodu na 21 percent, sa pridal okres Revúca. V tomto okrese išlo o nárast o 0,39 percentuálneho bodu na 20,13 percenta. Trojicu okresov s najvyššou mierou nezamestnanosti dopĺňa okres Kežmarok, ktorý sa v marci mierne priblížil k 20-percentnej miere nezamestnanosti. Miera evidovanej nezamestnanosti v tomto okrese v marci stúpla o 0,07 percentuálneho bodu na 19,27 percenta. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

22.04.2021 15:34
debata (4)

Nezamestnanosť sa v minulom mesiaci zvýšila v 53 okresoch na Slovensku, na februárovej úrovni zotrvala v dvoch okresoch a klesla v 24 okresoch. V ôsmich okresoch miera nezamestnanosti presahuje 15 percent. Najvýraznejší nárast, a to o 0,59 percen­tuálneho bodu, zaznamenal v marci okres Stropkov. Mieru evidovanej nezamestnanosti pod piatimi percentami vykazuje 15 okresov na Slovensku.

nezamestnanost Čítajte viac Pandémia trápi hladové doliny. Nezamestnanosť tam vyskočila najviac

Najnižšia miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku bola na konci minulého mesiaca v okrese Bratislava V. Z celkového počtu ekonomicky aktívnych osôb bolo v tomto okrese 4,10 percenta disponibilných nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce. Nasleduje okres Bratislava I s mierou evidovanej nezamestnanosti na úrovni 4,19 percenta a okres Hlohovec, kde miera nezamestnanosti v marci dosiahla 4,22 percenta.

Do pätice okresov s najnižšou mierou nezamestnanosti sa dostali aj okresy Ilava a Trenčín. Okres Ilava vykázal mieru nezamestnanosti 4,24 percenta a okres Trenčín 4,31 percenta. Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku sa v marci medzimesačne zvýšila o 0,08 percen­tuálneho bodu na 7,98 percenta. V medziročnom porovnaní miera evidovanej nezamestnanosti stúpla o 2,79 percen­tuálneho bodu.

V marci minulého roka bola totiž na úrovni 5,19 percenta. Počet uchádzačov o zamestnanie pripravených ihneď nastúpiť do práce dosiahol v marci tohto roka 218 627 osôb, čo je v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nárast o 2132 osôb.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #nezamestnanosť #firmy #okresy #zamestnanci #hladové doliny