Bývanie v cudzom je lacnejšie. Ceny prenájmov od začiatku roku klesajú

Po prvom kvartáli 2021 je pokles cien podnájmov zjavný nielen v Bratislave, ale prakticky vo všetkých regiónoch. Kým v mestách tento trend súvisí so zavretými školami, odchodom študentov, ako aj chýbajúcimi turistami, v regiónoch možno za poklesom hľadať aj nevydarenú lyžiarsku sezónu.

22.04.2021 13:39
debata

„Pri dvojizbových bytoch vidíme jasný celoslovenský trend, z ktorého sa vymyká len špecifické košické Staré mesto. Minimálny nárast nájmov 1,2 percenta v Banskej Bystrici môžeme pokladať skôr za stagnáciu,“ hovorí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. Ako ďalej dodáva, poklesu cien ešte stále odolávajú garsónky a jednoizbové byty, ktorých je vo všetkých regiónoch nedostatok a tvoria len 20 percent z objemu všetkých bytov na prenájom.

zväčšiť Priemerné ceny prenájmov 2-izbových bytov. Foto: Nehnuteľnosti.sk
2 izbove byty najmy Priemerné ceny prenájmov 2-izbových bytov.

Medziročné i kvartálne zníženie cien prenájmov môžeme pozorovať vo všetkých univerzitných mestách, kde na ne tlačí pokles dopytu zo strany študentov, ale aj utlmený turistický ruch. Rôzne anomálie v posledných mesiacoch vykazuje situácia na realitnom trhu v Košiciach. Napriek pozícii druhého najväčšieho mesta nekopíruje celoslovenské trendy, až na segment trojizbových bytov.

manželia, dom, bývanie, radosť Čítajte viac Stovky eur mesačne aj bez hypotéky. Koľko peňazí dávajú ľudia na svoje bývanie?

„Čo sa týka menších bytov, nedosahujú mestské časti Košíc ponuku Nitry, Žiliny či Trnavy, hoci sú trikrát menšie z pohľadu počtu obyvateľov. To je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa ceny prenájmov v Košiciach zvyšujú a to predovšetkým v centre mesta,“ vysvetľuje Pružinský. Prenájmy trojizbových bytov klesli za posledný rok najviac v Bratislave, Košiciach a Žiline.

V niektorých krajských mestách dlho odolávali, ale posledný štvrťrok zrazil ceny všade. Na tento segment sa zameriava pomerne málo záujemcov o investičné byty na prenájom, oveľa väčší záujem je o menšie investičné byty.

zväčšiť Priemerné ceny prenájmov 3-izbových bytov. Foto: Nehnuteľnosti.sk
3 izbove byty najmy Priemerné ceny prenájmov 3-izbových bytov.

Ako dodáva Pružinský, aktuálny počet garsónok, jednoizbových a dvojizbových bytov na prenájom je vo všetkých častiach Bratislavy niekoľkonásobne vyšší, ako tých na predaj. V Nitre, Trnave, Žiline a Trenčíne je tento pomer približne jedna ku jednej. Investíciu do nehnuteľnosti v hlavnom meste však stále mnohí ľudia považujú za bezpečnú a ziskovú, dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prenájom #byt #nájom #ceny nájmu