Stovky eur mesačne aj bez hypotéky. Koľko peňazí dávajú ľudia na svoje bývanie?

Priemerná slovenská domácnosť minie mesačne z rodinného rozpočtu približne 330 eur na bývanie. Ide o štvrtinu z celkových výdavkov. V tejto sume však nie je zarátaná splátka hypotéky. Vyplýva to z analýzy ekonomickej analytičky z FinGO.sk Lenky Buchlákovej.

22.04.2021 10:19
debata (1)

Najviac peňazí dávajú na bývanie z celkového príjmu ľudia v produktívnom veku. Ide až o takmer 40 percent z ich celkových nákladov na život. Veľkú záťaž v rámci výdavkov na bývanie pociťujú podľa Buchlákovej najmä slobodní rodičia s maloletým dieťaťom či deťmi. Podľa Európskeho štatistického úradu Eurostat má až tretina týchto domácnosti problémy s platením nájmu či hypotéky.

„Za posledných desať rokov sa čisté mesačné príjmy domácností zvýšili o tretinu, zároveň sa však o takmer rovnaké percento zvýšili aj výdavky, najmä na spomínané bývanie. Problém majú najmä ľudia, ktorých mesačné príjmy sú pod tzv. hranicou chudoby, teda do 406 eur mesačne pre jednočlennú domácnosť,“ vysvetľuje Buchláková.

V domácnostiach, kde žujú dvaja dospelí ľudia a dve deti do do 14 rokov, je stanovená hranica ich príjmu na úrovni 853 eur mesačne. „Títo ľudia majú častokrát nedoplatky spojené s hypotékou alebo nájomným, úhradou za energie alebo splácaním nákupov na splátky a iných pôžičiek,“ povedala Buchláková.

Slovenská sporiteľňa Čítajte viac Ceny hypoték sú na historickom minime. Prečo to ľuďom nemusí stačiť?

Samostatnou kategóriou sú ľudia nad 65 rokov, ktorým sa za posledných desať rokov najvýraznejšie zvýšili výdavky na bývanie. Spolu s potravinami na nej dávajú až dve tretiny z celkových príjmov domácnosti. Ročné spotrebné výdavky domácnosti slovenských dôchodcov sú na úrovni 3833 eur. Dôchodcovia minú ročne na bývanie 1053 eur, čo je najviac zo všetkých sledovaných skupín obyvateľstva.

Osamelí rodič s dieťaťom či deťmi minie mesačne na bývanie 33 percent z celkových výdavkov, pričom ak je pod hranicou chudoby, jeho celkové náklady mu uberú z rozpočtu až takmer 45 percent. Podľa Eurostatu sa výdavky na bývanie v tomto prípade šplhajú v priemere na takmer 380 eur mesačne.

„Navyše na Slovensku máme problem s tým, že v preľudnenom bývaní nízkej kvality býva u nás 14,3 percenta ľudí žujúcich pod hranicou rizika chudoby, kde je veľká skupina osamelých rodičov. Ponuka cenovo dostupného nájomného bývania s regulovaným nájmom je jedna z najnižších v rámci EÚ. Na Slovensku v takomto bývaní žije iba 1,5 percenta populácie, výrazne menej ako priemer únie,” uzavrela Buchláková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #úver #príjem #domácnosť #hypotéka #splátky