V nasledujúcich 14 rokoch môže prísť o prácu 350-tisíc ľudí, ukázala analýza

Na Slovensku bude v horizonte rokov 2021 až 2035 ohrozených takmer 350-tisíc pracovných miest. Hlavnými dôvodmi úbytku týchto pracovných miest sú štrukturálne zmeny slovenskej ekonomiky, ktoré v sebe zahŕňajú procesy automatizácie a robotizácie a zmenu orientácie od produkcie tovarov k poskytovaniu služieb. Vyplýva to z analýzy inštitútu stredoeurópskych štúdii IstroAnalytica.

21.04.2021 14:00
debata (3)

„Vzhľadom na dlhodobú aplikáciu prvkov politiky súdržnosti (kohézie) do rozvoja slovenskej ekonomiky je možné očakávať, že vplyvom jej prispôsobovania sa priemeru EÚ zaznamenajú najväčší pokles pracovných miest strojárstvo, automobilový priemysel, stavebníctvo a doprava,“ píše v analýze IstroAnalytica.

Podľa inštitútu je riešením podpora tvorby nových pracovných podnikateľských príležitostí a pracovných miest v sektoroch ako sú služby, zdravotníctvo a sociálna pomoc, pôdohospodárstvo či výskum a vývoj.

Slovensko podľa analýzy dnes stojí na križovatke ďalšieho hospodárskeho a sociálneho rozvoja. „Je preto mimoriadne dôležité strategicky efektívne a cielene využiť zdroje v rozsahu cca 4,75 miliardy eur investícií z verejných financií na stabilizáciu 350-tisíc pracovných miest,“ tvrdí štúdia s tým, že kľúčovými zdrojmi týchto investícií sú Fond obnovy a odolnosti, štandardné európske programy a štátny rozpočet.

Strata takého množstva pracovných miest do roku 2035 by znamenala aj výpadok sociálnych odvodov na úrovni 3,1 miliardy eur ročne. Ďalší výpadok zdravotných odvodov v objeme 1,2 miliardy eur ročne a výpadok výberu dane z príjmov fyzických osôb vo výške 264,7 miliardy eur ročne. Takýto výpadok odvodov by mohol mať za následok kolaps sociálnej záchrannej siete na Slovensku.

žena, rúško, choroba, karanténa, práca, home office Čítajte viac Nové pravidlá práce z domu? Ľudia na tom môžu nakoniec prerobiť

„Pokiaľ nevyužijeme efektívne dostupné verejné zdroje, v budúcnosti budeme odkázaní len na populistické robustné programy podpory udržania pracovných miest financované cez rôzne typy daňových a odvodových úľav s priamym vplyvom na deficit rozpočtu verejnej správy. Slovensko sa týmto môže dostať do cyklickej dlhovej špirály“, dodáva Peter Helexa, výkonný riaditeľ IstroAnalytica.

Čo navrhuje IstroAnalytica:

  1. Hospodársky rast a rozvoj slovenského vidieka zabezpečiť prostredníctvom podpory poľnohospodárskej prvovýroby, domáceho spracovania poľnohospodárskych komodít a poskytovania komplexných služieb agroturizmu.
  2. V oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb zaviesť „príspevok na dlhodobú starostlivosť“ pre seniorov a osoby odkázané na dlhodobú starostlivosť ako kľúčový prvok tvorby nových pracovných miest
  3. Inovačnú aktivitu domácich podnikov podporiť formou dotácií na založenie a prevádzku výskumno-vývojových komplexov pôsobiacich primárne pri domácich podnikoch s inovatívnym profilom, ktoré budú prechádzať zelenou transformáciou a transformáciou na Priemysel 4.0.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #analýza #pracovné miesta #IstroAnalytica