Ďalší odklad odvodov. Firmy a podnikatelia ich musia zaplatiť do konca júna

Firmy a živnostníci si môžu odložiť platenie sociálnych odvodov aj za apríl 2021. Návrh rezortu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) v stredu schválila vláda.

21.04.2021 10:37
debata

Mesačnú platbu odvodov si môže odložiť povinne nemocensky poistená a povinne dôchodkovo poistená samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) a zamestnávateľ, ktorý ich platí za seba. Dlžné poistné však treba zaplatiť najneskôr do konca júna tohto roka.

„Táto výnimka sa bude týkať zamestnávateľov a SZČO, ktorí vykazujú pokles čistého obratu alebo tržieb o 40 percent a viac,“ vysvetľuje ministerstvo práce. Poistné, ktoré platí zamestnanec a odvádza ho jeho firma, je zamestnávateľ naďalej povinný odvádzať v pôvodných termínoch splatnosti.

sociálna poisťovňa Čítajte viac Vláda odklepla ďalší odklad odvodov. Dlhy však podnikateľov dobehnú

Vláda už predtým schválila odklad za mesiace marec, máj, jún, júl a december minulého roka. A tiež mesiacov január, február a marec 2021. Odklad platenia sa týka aj príspevkov do druhého piliera. V prípade tretieho piliera ide len o zamestnávateľov, ktorí ho povinne platia za zamestnanca v rizikovom povolaní kategórie 3 alebo 4.

Za mesiac apríl 2021 sa očakáva výpadok poistného na sociálnom poistení vo výške zhruba 7,5 milióna eur. Za apríl 2020 štát odvody odpustil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #ministerstvo práce a sociálnych vecí #sociálne odvody #odklad