Reštaurácie i podnikatelia v cestovnom ruchu môžu žiadať o pomoc. Doležal spustil druhú výzvu

Druhá etapa schémy pomoci de minimis je spustená. Žiadosti môžu podniky v cestovnom ruchu podávať na internetovej stránke Slovensko.sk.

21.04.2021 09:49
debata

„Od dnes – od desiatej hodiny doobeda môžete podávať nové žiadosti o kompenzácie v schéme pomoci pre cestovný ruch,“ informovala v stredu na sociálnej sieti Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska. Hotely i reštaurácie čakali na vyhlásenie novej výzvy naozaj netrpezlivo. Bez peňazí od štátu by mnohé prevádzky nemali peniaze na platenie nevyhnutných nákladov. Ako sú napríklad energie, nájom a mzdy, ktoré majú i napriek tomu, že naplno otvoriť nemôžu.

Navýšenie pomoci má pokryť žiadosti za obdobie druhej vlny pandémie. Druhá etapa schémy pomoci de minimis z rezortu ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) zahŕňa mesiace november 2020 až marec 2021.

Spustenie pomoci – po jej navýšení, avizoval Doležal už predminulý týždeň. Prvotne bolo v schéme pomoci pre cestovný ruch sto miliónov, to tie nestačili. Rezort financií tak na pomoc podnikom v cestovnom ruchu poskytol ďalších 120 miliónov eur. Dokopy tak cestovný ruch dostane 220 miliónov eur.

Čakalo sa na uvoľnenie peňazí od rezortu financií. Príjem peňazí potvrdilo v ten deň i ministerstvo dopravy. „Ministerstvo financií nám pred chvíľou poslalo prvú tranžu v sume 85 miliónov eur z celkovej sumy 120 miliónov eur,“ informoval rezort dopravy na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #hotely #reštaurácie a pohostinstvá #andrej doležal #schéma pomoci