Krajniak opravuje pravidlá niektorých dávok. Vláda už zmeny schválila

Vládny kabinet v stredu schválil zmeny v pandemických dávkach. Tie na rokovanie vlády predložil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Po novom sa napríklad nová dávka tehotenské nebude považovať za príjem z pohľadu nároku na pandemický rodičovský príspevok.

21.04.2021 10:35 , aktualizované: 13:20
debata (2)

Okrem toho ľuďom, ktorý ho poberajú ako doplatok k ošetrovnému, ktoré je v nižšej sume ako rodičovský príspevok, naň nezanikne nárok kvôli zvýšeniu ošetrovného za apríl. Jeho výška je totiž za tento mesiac zvýšená na úroveň 75 percent denného vymeriavacieho základu. Rezort práce pritom počítal aj s inou situáciou.

„Tieto zmeny umožňujú súbeh pandemického rodičovského príspevku a tehotenskej dávky, a zároveň SOS dotácie a tehotenskej dávky. Pretože celá pomoc je nastavená tak, aby nebola poskytovaná ľuďom, ktorí majú iný príjem. Tehotenské však nie je príjem, ale slúži ako pomoc pri zvýšených nákladoch na dieťa. Preto sme nechceli, aby sa tieto dávky navzájom vylučovali,“ povedal po rokovaní vlády Krajniak.

Napríklad, ak niekomu zanikne nárok na riadny rodičovský príspevok a súčasne má začať poberať pandemický rodičovský príspevok. Po novom im nárok naň nezanikne, aj keď za apríl poberajú ošetrovné vo vyššej sume ako je dávka rodičovského príspevku. Rovnaké pravidlá budú platiť aj v prípade, že sa ošetrovné zvýši aj v iných mesiacoch.

Milan Krajniak Čítajte viac Dobrovoľníkom na testovaní brali rodičovské príspevky. Krajniak to opravil

Dotknutých bude zhruba 50 až 60 rodičov mesačne a z nich sa táto úprava dotkne len niektorých. Podľa ministerstva to bude závisieť od novej výšky ošetrovného. „Čo sa týka tehotenského, nevieme povedať koľko matiek, ktoré poberajú pandemický rodičovský príspevok, je tehotných,“ vysvetlil rezort práce v doložke vplyvov.

Krajniakov rezort tiež zrušil výnimku pre ľudí, ktorí chcú získať plnú výšku dávky v hmotnej núdzi či aktivačný príspevok. Po novom sa tak budú musieť zúčastniť tých činností, ktoré sú v podmienkach nároku. „Dôvodom vypustenia predmetných ustanovení je potreba návratu k riadnemu fungovaniu systému pomoci v hmotnej núdzi, ktorú súčasná pandemická situácia už umožňuje,“ tvrdí rezort práce.

Nárok na ochranný príspevok pri práceneschopnosti však zostáva zachovaný aj v prípade, ak je poberateľ pomoci v hmotnej núdzi v karanténe kvôli koronavírusu. V týchto prípadoch platí výnimka, keďže je riadne vystavená práceneschopnosť. Nové pravidlá pri všetkých dávkach začnú platiť od 1. mája tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #ošetrovné #Milan Krajniak #pandemický rodičovský príspevok #tehotenská dávka