Tomčiak: Pomoc pre reštaurácie prišla neskoro. Mohla byť oveľa adresnejšia

O problémoch reštaurácií, pomoci od štátu i možnosti zníženia dane z pridanej hodnoty sa denník Pravda rozprával s analytikom spoločnosti Finlord.cz Borisom Tomčiakom.

20.04.2021 18:00
debata

Ako vnímate aktuálnu situáciu v gastrosektore?

Ekonomická situácia prevádzkovateľov gastropodnikov je zlá. Finančná pomoc od vlády prišla neskoro. Rozhodnutie neotvoriť terasy je vzhľadom na iné otvorené prevádzky skutočne nelogické, ale na nelogické rozhodnutia musia byť Slováci pri súčasnej vláde pripravení.

Reštaurácie sú už dlhodobo zatvorené. Pomohlo by im aspoň čiastočne vykryť straty otvorenie terás?

Áno. V teplých dňoch sa na terasách tvorí väčšina tržieb podnikov. Pomocou by tiež bolo, ak by výnimočne tento rok mohli reštaurácie zabrať viac verejného priestoru. Tým by sa mohli docieliť i väčšie rozostupy.

Viacerí podnikatelia v gastrosegmente tvrdia, že pomoc od štátu je nedostatočná. Kde vidíte najväčšie nedostatky pomoci?

Peniaze z pomoci sa reálne začali vyplácať pomerne neskoro. A negatívom je i horný limit pomoci, ktorý diskriminuje prevádzkovateľov viacerých reštaurácií. Štát má k dispozícií štatistické údaje o tržbách reštaurácií, takže pomoc mohla byť špecifikovaná omnoho konkrétnejšie.

Môžeme očakávať bankroty reštaurácií?

Áno, bankroty už sledujeme. Mnoho spoločností sa zároveň nachádza na pokraji finančných možností. Gastrosektor, turizmus a ubytovacie zariadenia patria medzi najhoršie postihnuté sektory.

Vedeli by reštaurácie zabezpečiť ochranu zdravia zákazníkov?

Zabezpečenie by bolo rovnaké ako vo fabrikách, v školách, v parlamente či vo verejnej doprave. To znamená, že nejaké opatrenia by zavedené boli, ale skôr sa pri týchto zabezpečeniach bavíme o zbožnom prianí, aby fungovali. Posledné mesiace ukázali, že vírus je skutočne veľmi nákazlivý a dokáže sa šíriť v priestore. A kým nebude zaočkovaná dostatočne veľká časť populácie, tak sa stále bude šíriť. Nemôžeme však povedať, že v gastropodnikoch sa bude šíriť výrazne rýchlejšie oproti továrňam či školám.

Oproti okolitým krajinám má Slovensko pomerne vysokú daň z pridanej hodnoty (DPH). Pomohla by nižšia sadzba v sektore cestovného ruchu?

Je to jeden z variantov pomoci. Ceny služieb v sektore by ostali približne na rovnakej úrovni. Pri nižšej DPH by tak ostalo prevádzkovateľom viac zisku. Opatrenie by sa krátkodobo na jeden či dva roky mohlo zaviesť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #hotely #reštaurácie a pohostinstvá #gastro podniky #ubytovacie zariadenia