Opatrenia uvoľnili. Reštaurácie čakajú na otvorenie terás

Len a len donáška. Napriek lepším číslam zostávajú reštaurácie, pohostinstvá a kaviarne zatvorené. Fungovať môžu tak ako dosiaľ formou donášky. Naopak, vo veľkom otvárali v pondelok obchody, služby ako kozmetika či kaderníctva. Mnohé z nich majú už kalendár plný na niekoľko týždňov dopredu.

20.04.2021 06:00
debata (28)

Prečo hygienici nepovolili otvorenie reštaurácií už tento týždeň? „Skúseností z terénu nám ukázali, že ľudia nemali na tvári rúško takmer počas celého pobytu pri stole, nielen pri jedení a pití,“ vysvetľuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Okrem toho uvoľňovanie prináša so sebou zvýšený pohyb ľudí, dodala. I preto neboli otvorené všetky prevádzky naraz.

Akú-takú nádej dáva reštauráciám i vyjadrenie hlavného hygienika Jána Mikasa. Ten sa v pondelok vo vysielaní rádia Expres vyjadril, že „ak sa situácia nezmení, mohli by sa terasy a v určitých prípadoch aj interiéry gastropodnikov otvoriť o týždeň či dva“. Podľa platného Covid automatu by reštaurácie mohli otvoriť terasy na budúci pondelok. O ďalšom otváraní majú rokovať tento týždeň i odborníci.

Už teraz iniciatíva 10 pre gastro upozorňuje, že by podmienky otvárania mali byť na rozdiel od prvej vlny zverejnené skôr. „Gastroprevádzky sa na znovuotvorenie musia pripraviť priestorovo, materiálne, personálne, ale aj nákupom surovín a aj marketingovo,“ tvrdí iniciatíva. Ostatne, minulý týždeň sa podobná situácia opakovala pri hoteloch. Tie totiž už môžu od pondelka otvoriť, no presné znenie vyhlášky zverejnili hygienici až v piatok podvečer.

VIDEO: Reštaurácie zostávajú zatvorené, obchody však už otvorili. Takto vyzeralo v jednom bratislavskom obchodnom centre.

Video

Podniky však trápi i pomalá pomoc od štátu. „Viaceré schémy pomoci sú buď nefunkčné, alebo finančná pomoc výrazne mešká,“ hovorí analytička 365.bank Jana Glasová. Práve meškanie pomoci považuje za kameň úrazu pomoci našim podnikateľom. Gastrosektor je totiž najviac zasiahnutý protipandemickými opatreniami. „A práve doň by mala smerovať aj adekvátna finančná pomoc a prostriedky by mali byť vyplácané včas, dodala analytička. Ostatne, potvrdzujú to aj čísla Štatistického úradu. Za február sa tržby podnikov v gastrosegmenete prepadli medziročne o vyše polovice. V sektore klesla i zamestnanosť a platy – zhodne okolo pätiny. „Vďaka teplejšiemu počasiu by isto na terasy zavítalo množstvo zákazníkov a reštaurácie a kaviarne by takto mohli zvýšiť svoje tržby,“ hovorí Glasová.

Terasy pomôžu, no nespasia všetky podniky

Bez terás však reštaurácie druhý dych po pandémii nechytia. „Je to potrebné ako soľ, a to rovnako ako hneď pracovať na forme a termíne otvárania interiérov,“ hovorí pre denník Pravda Viliam Pavlovský, zakladateľ iniciatívy 10 pre gastro. Poukazuje i na fakt, že jestvujú aj prevádzky, ktoré nemajú terasy a ich existencia je závislá len a len od plnohodnotného využívania vnútorných priestorov.

„Podnikatelia v gastrosektore sú ochotní a pripravení urobiť všetko preto, aby aj v čase pretrvávajúcej pandémie vytvorili pre svojich zákazníkov maximum na ochranu ich zdravia,“ hovorí Magdaléna Koreny, hovorkyňa Pomoc pre gastro. Platí to, samozrejme, aj pre zamestnancov, dodáva. Koreny pripomína, že zavážia i konkrétne podmienky, keďže reštauráciu nie je možné otvoriť zo dňa na deň.

Samotné terasy však podľa generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Mareka Harbuľáka nedokážu nahradiť straty z minulého obdobia. „Podnikom to však umožní zarobiť si na seba vlastnými silami a nespoliehať sa len na štátnu pomoc,“ hovorí. Okrem toho pomoc od štátu straty i tak 100-percentne nepokrýva, dodáva Harbuľák.

Pomoc od štátu je pomalá alebo žiadna

Iniciatíva 10 pre gastro tvrdí, že ohlásená pomoc pre cestovný ruch z dielne rezortu dopravy nefunguje. „Už pol roka počúvame o avizovanej pomoci, no stále to je iba ilúzia a sľub,“ hovorí Pavlovský. O kompenzácie za mesiace november 2020 až marec 2021 podľa neho doteraz nie je možné ani požiadať, v nedohľadne je aj ich vyplácanie. Iniciatíva preto vyzvala vládu, aby čo najskôr sprístupnila možnosť podávať žiadosti a tiež začala pomoc vyplácať.

Štátnu pomoc pre cestovný ruch má pod palcom rezort dopravy. "Druhú etapu schémy de minimis spustíme v najbližších dňoch,” potvrdil pre denník pravda Ivan Rudolf, hovorca ministerstva dopravy. Spustenie pomoci – po jej navýšení – avizoval minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) už predminulý týždeň.

Ministerstvo financií už medzičasom aj uvoľnilo financie na pomoc pre gastro sektor a cestovný ruch. Informovalo o tom na sociálnej sieti. Príjem peňazí potvrdilo včera i ministerstvo dopravy. „Ministerstvo financií nám pred chvíľou poslalo prvú tranžu v sume 85 miliónov eur z celkovej sumy 120 miliónov eur,“ informoval rezort dopravy na sociálnej sieti. Spustenie druhej etapy schémy pomoci tak môže začať.

Nezverejnenie novej výzvy pre podniky v cestovnom ruchu znamená, že prevádzky nemajú peniaze na platenie nevyhnutných nákladov. A to napríklad energie, nájom a mzdy, ktoré majú i napriek tomu, že naplno otvoriť nemôžu.

Aj podľa informácií Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska musia peniaze, ktoré už vláda rezortu dopravy odklepla, najprv reálne prísť na účet ministerstva dopravy. „Upravujú sa aj podmienky oprávnenosti a schvaľovania žiadostí tak, aby to bolo jednoduchšie a rýchlejšie, a to znamená aj úpravy vo formulároch,“ vysvetľuje Harbuľák. A práve tieto procesy trvajú podľa neho i niekoľko dní. „Zverejnenie novej výzvy je otázkou hodín, maximálne niekoľkých dní,“ verí Harbuľák.

Zachráni reštaurácie nižšia daň?

O znížení sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) sa hovorí už dlhšie. Naklonený jej je najnovšie i minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). „Je to ale iba môj osobný názor," uviedol Sulík minulý týždeň po rokovaní vlády s tým, že o zmene musí ešte rokovať koalícia.

Rovnakej myšlienke sú naklonené aj organizácie zastrešujúce gastropodniky. Tie by privítali päťpercentnú DPH. A to hoci i dočasne. „K otázke DPH uvádzame nasledovné: keď to bude aktuálne, ministerstvo financií bude o prípadných riešeniach informovať," odpovedal na otázku denníka Pravda ohľadne zníženia sadzby dane komunikačný odbor rezortu financií. Donedávna snahy o zníženie sadzby tejto dane vetoval práve exminister financií a nový premiér Eduard Heger (OĽaNO). „V segmente rekreácia a kultúra máme vyššie daňové zaťaženie ako ostatné krajiny,“ hovorí Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk. Viaceré členské štáty únie v minulých rokoch DPH práve v tejto oblasti znižovali. Podľa jej prepočtov klesli tržby v stravovacích zariadeniach počas prvej vlny o 80 percent, v druhej vlne až o 84 percent.

„Zníženie DPH je ďalší z kľúčových nástrojov, ako pomôcť vysilenému sektoru,“ hovorí Viliam Pavlovský, zakladateľ iniciatívy 10 pre gastro. Efekt zníženej dane by sa podľa neho naplno ukázal až po otvorení reštaurácií.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #cestovný ruch #donáška #gastro podniky