Koľko hotelov otvorí už v pondelok? Mnohí váhajú

Podmienky za ktorých môžu hotely od pondelka otvoriť, zverejnili hygienici až v piatok podvečer. Opäť sa tak opakuje situácia z uvoľňovania po prvej vlne, keď boli pravidlá zverejnené na poslednú chvíľu. No i pri nástupe druhej vlny, keď sa prevádzky zatvárali takmer zo dňa na deň.

16.04.2021 12:02 , aktualizované: 17:44
debata (2)

„V takýchto podmienkach sa nedá zodpovedne pripravovať na otváranie,“ hovorí pre denník Pravda Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Všetky dôležité informácie sa prevádzkovatelia dozvedajú neskoro, dodal.

Uvoľnenie opatrení vníma riaditeľka Hotela Mikulášska chata Veronika Kováčiková ako absurdné. „Nakoľko polovicu z našich služieb nemôžeme poskytovať. Hostia sa tak radšej ubytujú v apartmánovoch, kde majú kuchynku a možno aj vírivú vaňu,“ vysvetľuje Kováčiková. Hotel preto neplánuje od pondelka otvoriť. „Spustiť hotel, ktorý má wellness je trošku nákladnejšia záležitosť ako niekomu podať kľúče k apartmánu,“ hovorí Kováčiková.

Naopak hotel Elizabeth v Trenčíne je pripravení otvoriť henď od pondelka. Denníku Pravda to potvrdil jeho riaditeľ Dušan Hrúza. „Aj keď sme mestský, biznis hotel, veríme, že hostia budú,“ hovorí.

Za akých podmienok môžu hotely otvoriť?

Hygienici zverejnili v piatok podvečer vyhlášku, ktorá upravuje fungovanie hotelov, reštaurácií a i wellnes centier od pondelka 19. apríla.

Hotely a podobné krátkodobé ubytovacie služby:

  • Každý ubytovaný klient starší ako 10 rokov musí pri ubytovaní predložiť negatívny výsledok antigénového alebo RT-PCR testu nie starší ako 72 hodín,
  • Konzumácia jedál a nápojov v spoločných priestoroch prevádzky nie je povolená, donáška do izby povolená je,
  • Hygienické zariadenia musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami,
  • Maximálna kapacita izieb je stanovená na 2 dospelé osoby alebo členov jednej domácnosti.

Od 19. apríla ostávajú zatvorené:

  • prírodné a umelé kúpaliská, otvorené ostávajú prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne, ktoré vykonávajú liečebné procedúry na základe návrhu lekára podľa zákona o zdravotnej starostlivosti; kúpaliská a plavárne môžu otvoriť v prípade, že stanovia maximálnu kapacitu prevádzky na 6 zákazníkov a dodržia ďalšie podmienky uvedené vo vyhláške,
  • prevádzky poskytujúce služby wellness (sauny, vírivky, kúpele, zábaly),
  • fitness centrá,
  • prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení,
  • prevádzky verejného stravovania – naďalej však môžu vydávať jedlá so sebou alebo formou donáškovej služby; otvorené sú aj kuchyne a výdajne stravy v zdravotníckych zariadeniach, školách a ostatných zariadeniach špecifikovaných vo vyhláške za dodržania nariadených protiepidemických opatrení, ak nie je možné v týchto zariadeniach spoločného stravovania zabezpečiť konzumáciu jedál inak.

ZDROJ: ÚVZ

Iba polovica otvorí

Koľko hotelov a penziónov od pondelka otvoria? Harbuľák odhaduje, že ich bude menej ako polovica. „Ak bude záujem, tak predovšetkým počas víkendov, aj to len za predpokladu priaznivého počasia, kedy ľudia môžu ísť na turistiku,“ hovorí.

„Nie sme pripravení otvoriť tak rýchlo a ani ešte neotvoríme,“ hovorí Jürgen Gruber, generálny manažér Hotela Château Belá. S dodržaním opatrení však nemajú problém. No dopyt po klientov Gruber veľký nečaká – závisieť totiž bude aj od otvorenia reštaurácie.

Hotel Most Slávy v Trenčíne otvorí, no nie v pondelok, ale až od 1. mája. „Záujem ľudí o pobyty v našom zariadení sú,“ hovorí jeho riaditeľka Mária Kočišová. Záujem odôvodňuje aj tým, že je veľa pobytov z minulého obdobia a ľudia sa zaujímajú o ich využitie práve teraz.

Vysoké Tatry, Štrbské pleso Čítajte viac Cestovný ruch sa dočkal. Agentúra Slovakia Travel vznikne 1. apríla

„Informácie o uvoľňovaní opatrení prinášajú nádej, ale zároveň aj rešpekt a otázniky,“ hovorí Zuzana Semanová, riaditeľka hotela Lomnica. Na stole sú nezodpovedané otázky. Stále totiž platia obmedzenia ako zákaz vychádzania a nie je jasné, čo bude možné a ani to v akom rozsahu, dodáva Semanová. Ani ona neplánuje otvoriť hneď v pondelok, najprv chce sledovať ako sa situácia vyvinie. Zaváži i to, kedy sa budú môcť otvoriť ďalšie služby.

Podmienky z lockdownu?

Podľa hovorcu Tatry mountain resorts (TMR) Mariána Galajdu otváranie ubytovacích zariadení je dôležitý signál pre opätovné nadýchnutie cestovného ruch. Ubytovacie zariadenia, ktoré patria do siete TMR začínajú otvárať až od 21. apríla. „Hostia vo Vysokých Tatrách budú môcť využiť služby Hotela FIS na Štrbskom Plese, v Jasnej budú od rovnakého termínu k dispozícii Hotel Pošta a horské Chalets Jasná Collection,“ hovorí Galajda. Od budúceho štvrtka taktiež strediská TMR spúšťajú aj lyžiarske strediska, kde si pre ľudí pripravili aj pobytové balíky so skipassmi. Ubytovanie bude možné podľa už nastavených pravidiel – teda pri nástupe na pobyt bude podmienkou negatívny test na COVID-19 nie starší ako 72 hodín, na jednej izbe maximálne dve dospelé osoby z jednej domácnosti, stravovanie predpokladáme formou room-service alebo take away, dodáva Galajda.

Okrem horských hotelov od 22. apríla otvárajú aj ubytovacie kapacity pri akvaparku Tatralandia a vo Vodnom parku Bešeňová – hotel Galeria Thermal Bešeňová a Holiday Village Tatralandia. „K dispozícii budú za dodržiavania aktuálnych preventívnych nariadení aj vybrané bazény s okamžitou kapacitou 6 osôb,“ hovorí Galajda.

Vysoké Tatry Štrbské Pleso bežecké lyžovanie Čítajte viac V lyžiarskych strediskách na Štrbskom Plese a Jasnej sa bude opäť lyžovať

Strava na izbách

Hotelieri rátajú s podmienkou stravovania na izbách, čo tiež môže ľudí odradiť. Riaditeľka hotela Mikulášska chata riešenie stravy na izbách hodnotí ako nehygienické. Odôvodňuje to tým, že strava sa podáva v tej istej miestnosti, kde aj hostia spia. Taktiež aj strava na izbách môže zničiť a znečistiť zariadenia hotela, dodáva Kováčiková.

V Hotela Château Belá, majú v pláne podávať stravu ako počas prvej vlny a teda s ponukou bezplatnej izbovej služby.

Igor Matovič Služby Čítajte viac Pandémia ustupuje. Ekonomiku čaká otváranie

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #hotely #penzión #ubytovacie služby