Slovenská cyklodoprava má získať podľa Doležala z plánu obnovy 100 miliónov eur

Slovenská cyklodoprava má získať z európskeho plánu obnovy 100 miliónov eur. Tieto financie vystačia na vybudovanie približne 200 kilometrov nových cyklociest. Vyhlásil to v dnešnej online diskusii minister dopravy Andrej Doležal s tým, že jeho rezort podporí najmä tie projekty, ktoré budú zamerané na cyklodopravu v mestách a v prímestských oblastiach s cieľom efektívnejšej ochrany životného prostredia. Podľa neho z plánu obnovy sa využijú financie aj na obnovu železničných staníc v rámci obnovy verejných budov. Tie by mali obsahovať cykloprístrešky, kde by mohli ľudia odložiť svoje bicykle cestou do práce vlakom. Cieľom rezortu totiž je podporiť ekologickú dopravu, ku ktorej patrí aj kombinácia cyklodopravy a železničnej dopravy.

15.04.2021 15:18
debata

Ministerstvo dopravy vyzýva už teraz samosprávy, primátorov a starostov miest a obcí, aby začali čím skôr pripravovať kvalitné projekty s cieľom podpory cyklodopravy na území Slovenska. Podľa ministra Doležala by bolo najideálnejšie, keby tieto projekty už obsahovali napríklad aj územné rozhodnutia, aby mohli byť čím skôr realizované. Ako zdôraznil, je dôležité tieto projekty už teraz pripravovať, lebo európske peniaze, ktoré ešte musí schváliť Európska komisia, sa budú dať využiť len do roku 2026.

Národný cyklokoordinátor Peter Klučka z rezortu dopravy pripomenul, že aktuálne dostáva cyklodoprava zo štátneho rozpočtu ročne 14 miliónov eur. Aj tieto peniaze podľa neho pomáhajú rozvíjať a skvalitňovať cyklodopravu. V rámci spolupráce s európskymi národnými cyklokoordinátormi pracuje na spoločnej európskej cyklostratégii, a to v úzkej integrácii s verejnou osobnou, predovšetkým železničnou dopravou. Je presvedčený, že podpora cyklodopravy podporí cykloturistiku a tým pádom aj cestovný ruch.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklodoprava #andrej doležal