OECD vyzýva vlády, aby využili príležitosť na refomu ekonomík

Pandémia ochorenia COVID-19 spôsobila po celom svete sociálne a ekonomické turbulencie, ale vládam tiež ponúka možnosť reformovať ekonomiky, uviedla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Cieľom týchto reforiem by mal byť udržateľný a inkluzívny rast a riešenie štrukturálnych problémov.

14.04.2021 16:49
debata

OECD vo svojej v stredu zverejnenej správe analyzuje slabosti a problémy ekonomík štátov, ktoré existovali už pred pandémiou, aj tie, ktoré pandémia priniesla, a ponúka vládam rady, ako využiť aktuálnu situáciu na fundamentálny re­set.

Podľa generálneho tajomníka OECD Ángela Gurríu realizácia odporúčaných reforiem podporí rast po skončení koronakrízy a zvýši odolnosť ekonomík. Koronakríza predovšetkým urýchli digitalizáciu ekonomík a zvýši dopyt po digitálnych službách.

„Vyhliadky sa po ničivom roku 2020 zlepšili,“ uviedla hlavná ekonómka OECD Laurence Boonová. Pandémia odhalila slabé miesta, ako je dlhodobá nezamestnanosť, ktoré nedokázali odstrániť ani miliardové vládne balíky pomoci. Gurría požaduje v rámci boja s klimatickou krízou vyššie zdanenie emisií oxidu uhličitého (CO2).

Boonová nepredložila novú rastovú prognózu. Podľa OECD svetová ekonomika v minulom roku klesla o 3,4 %. V tomto roku sa očakáva nárast o 5,6 %.

„Táto pandémia je bolestivou pripomienkou, že náš minulý rast bola často neudržateľný a mnohí ľudia“ z neho nič nemali, uviedol Gurría. Zotavenie je podľa neho príležitosťou pre nápravu, aby sme dosiahli silnejší, spravodlivejší, udržateľný a odolný rast. „A aby sa to stalo skutočnosťou, vlády musia teraz konať.“

debata chyba
Viac na túto tému: #OECD #pandémia