ANKETA: Matovič ako guvernér v medzinárodných bankách? Pozrite sa, čo hovoria exministri

Slovensko od 1. apríla zastupuje v medzinárodných bankových inštitúciách nový minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Denník Pravda zisťoval, čo si o tejto nominácii myslia bývalí ministri a bývalá ministerka financií.

14.04.2021 17:00
debata (56)

Matovič nahradí svojho predchodcu, teraz premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ktorý nás zastupoval od 6. apríla minulého roka. Vyplýva to z návrhu ministerstva financií, ktoré v stredu schválila vláda. Ide o zastúpenie Slovenska na pozícii guvernéra Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD), Európskej investičnej banky (EIB), guvernéra v skupine Svetovej banky (World Bank Group, WBG) a guvernéra Medzinárodnej investičnej banky (IIB). Zmenu odôvodňuje rezort financií zmenou na pozícii ministra financií.

Všetkým osloveným položil denník Pravda dve otázky:

  • Ako hodnotíte vymenovanie ministra financií Igora Matoviča do rady guvernérov medzinárodných bán­k?
  • Môže túto funkciu zastávať aj iný člen vlády alebo zástupca finančnej inštitúcie?

Ivan Mikloš, bývalý minister financií 2002 – 2006 a 2010 – 2012

Minister financií je automaticky guvernérom v medzinárodných finančných inštitúciách, takže na tom nie je nič čudné ani neobvyklé.

Iný člen vlády by to zrejme teoreticky mohol byť, ale bolo by to veľmi zvláštne, sedel by totiž medzi samými ministrami financií.

Brigita Schmögnerová, bývalá ministerka financií 1998 – 2002

Tradične zastúpenie vo dvoch medzinárodných finančných inštitúciách Medzinárodný menový fond (MMF) a v skupine Svetovej banky sa rozdeľuje takto: guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) zastupuje Slovenskú republiku v MMF, jeho alternátom je minister financií, ktorý zase zastupuje Slovenskú republiku vo Svetovej banke a alternuje ho guvernér NBS.

Vzhľadom na závažnosť postcovidovej krízy, ktorá nás čaká, a obmedzenú odbornú a jazykovú pripravenosť nového ministra financií Igora Matoviča by bolo vhodnejšie, keby guvernér Národnej banky Slovenska zastupoval Slovenskú republiku aj vo Svetovej banke a Matovič bol jeho alternátom.

Voči zastupovaniu ministra financií v inštitúciách ako Európska banka pre obnovu a rozvoj a Medzinárodná investičná banka, ktorých význam pre Slovenskú republiku je už značne limitovaný, netreba namietať. Pokiaľ Igor Matovič zostane zastupovať Slovenskú republiku v Európskej investičnej banke, bude dôležité vybrať vhodného alternáta s dostatočnými skúsenosťami s touto dôležitou európskou finančnou inštitúciou.

Sergej Kozlík, bývalý minister financií 1994 – 1998

Členmi Rady guvernérov EIB sú spravidla ministri financií členských krajín EÚ. Preto vymenovanie Igora Matoviča za guvernéra Európskej investičnej banky je štandardný postup. To, že zhodou okolností do júna 2021 bude aj predsedom Rady guvernérov guvernérov Európskej investičnej banky, vyplýva z rotačného princípu, na základe ktorého sa každoročne mení predsedajúca krajina. Od júna 2020 pozícia predsedu Rady guvernérov prináleží Slovensku a funkcia predsedu Rady guvernérov tak pripadla Matovičovi ako členovi Rady guvernérov za Slovensko.

Rozhodnutie o tom, kto má zastupovať Slovensko v Rade guvernérov, má v rukách vláda. Slovensko by mohol zastupovať aj iný minister, ale nie je to obvyklé, pretože finančné operácie štátu mávajú pod palcom ministerstvá financií. Otázka teda skôr znie, či bolo vhodné vymenovať Matoviča za ministra financií.

Treba podotknúť, že Rada guvernérov Európskej investičnej banky je skôr politickým reprezentatívnym orgánom. Konkrétny výkon Európskej investičnej banky zabezpečuje Rada riaditeľov, zložená z odborníkov, taktiež na báze zastúpenia jednotlivých členských krajín EÚ.

VIDEO: Matovičove úvahy o Ficovej špajze a 50 % DPH.

Video

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Mikloš #Igor Matovič #Sergej Kozlík #guvernér #Brigita Schmögnerová