Reštart slovenskej ekonomiky bude závisieť aj od účinných opatrení vlády

Po skončení pandémie sa môže slovenská ekonomika naštartovať, miera dynamiky však bude závisieť aj od účinných opatrení vlády a od spoločného úsilia štátu, podnikateľov a zástupcov zamestnancov. Ako ďalej konštatuje Správa o stave podnikateľského prostredia v Slovenskej republike, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda, je nevyhnutné sa neodkladne zamerať na odstraňovanie neopodstatnených regulačných a finančných bariér, byrokracie, nákladového a časového zaťaženia, ako aj na zabezpečenie stability a predvídavosti podnikateľského prostredia.

14.04.2021 12:03
debata (1)

„Preto je hlavnou prioritou Ministerstva hospodárstva SR v spolupráci s ostatnými rezortmi realizovať ďalšie opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia. Toto bude dosiahnuté len prostredníctvom efektívnej komunikácie v rámci štátnej správy a v úzkej spolupráci s odbornou a podnikateľskou verejnosťou,” uvádza sa v materiáli. Podľa rezortu je potrebné, aby vláda pokračovala v strategických zámeroch, ktoré prijala v programovom vyhlásení a v blízkej budúcnosti prijala aj ďalšie opatrenia, ktoré podporia udržateľný hospodársky rast a zvýšenie zamestnanosti. Nevyhnutné je aj zabezpečenie lepšej vymáhateľnosti práva a sfunkčnenie súdnictva.

Ako ďalej v správe konštatuje ministerstvo, na Slovensku dlhodobo absentoval systémový prístup k zlepšovaniu podmienok pre podnikanie. Dôsledkom je, že už niekoľko rokov nedokážeme dobiehať ekonomickú úroveň pôvodných členov Európskej únie. Slovensko podľa rezortu dostatočne nevyužilo dobré ekonomické časy a zaostáva najmä v oblastiach, ktoré sú kľúčové pre budúci rast, teda napríklad v kvalite verejnej správy, vo vzdelávaní, vede, výskume, a v inováciách či vo vyrovnávaní regionálnych rozdielov a kvalite životného prostredia. Zároveň pritom musíme čeliť ďalším výzvam ako je starnutie populácie, klimatická kríza alebo digitálna transformácia.

Ministerstvo preto zdôrazňuje potrebu reforiem, ktoré sú podľa neho ešte viac potrebné v čase, keď je ekonomika a podnikateľské prostredie zasiahnuté pandémiou COVID-19. „Preto hlavnou výzvou roku 2021 bude hospodársky pokles z titulu pandémie a bude ešte dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby sa všetky rezorty v rámci svojej pôsobnosti zapojili do procesu štrukturálnych zmien ekonomiky,” zdôrazňuje rezort. Ten sa v roku 2021 a v nasledujúcich rokoch chce sústrediť na zlepšenie podnikateľského prostredia, zabezpečenie dôsledného uplatňovania agendy lepšej regulácie, ako aj zvýšenie konkurencieschop­nosti a zlepšenie podmienok v energetike.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #pandémia #reštart ekonomiky