Slovensko bude v radách guvernérov medzinárodných bánk zastupovať Matovič. Nahradil Hegera

Po novom nás bude v medzinárodných bankových inštitúciách zastupovať nový minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Na pozíciách nahradí svojho predchodcu – teraz premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). Vyplýva to z návrhu ministerstva financií, ktoré v stredu schválila vláda.

14.04.2021 08:56
debata (62)

„Od 1. apríla je potrebné aktualizovať zastúpenie Slovenskej republiky na pozícií guvernéra Európskej banky pre obnovu a rozvoj, guvernéra Európskej investičnej banky, guvernéra v skupine Svetovej banky a guvernéra Medzinárodnej investičnej banky,“ píše sa v Návrhu na odvolanie a vymenovanie zástupcov Slovenskej republiky do Rady guvernérov v medzinárodných finančných inštitúciách. Slovensko od 6. apríla 2020 doposiaľ zastupoval Heger. Zmenu odôvodňuje rezort financií, zmenou na pozícii ministra financií.

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD) je medzinárodnou finančnou inštitúciou, ktorá vznikla na základe Dohody o založení EBRD podpísanej v Paríži 29. mája 1990 a nadobudla platnosť 28. marca 1991. Banka začala fungovať 15. apríla 1991.

Slovenská republika po rozdelení ČSFR požiadala o členstvo a zároveň potvrdila Listinou o prijatí z 26. januára 1993, že prijíma členstvo v EBRD a Dohodu o založení EBRD v súlade so svojím vnútroštátnym poriadkom. Generálny tajomník EBRD certifikátom potvrdil, že Slovensko sa stalo členom EBRD s účinnosťou od 1. januára 1993. Hlasovací podiel je 0,43 % z celkového počtu hlasov banky. Slovenská republika patrí spolu s Českou republikou, Maďarskom, Chorvátskom a Gruzínskom do jednej konštituencie.

V Rade guvernérov zastupuje Slovenskú republiku minister financií SR, jeho alternátom je guvernér Národnej banky Slovenska.

Európska investičná banka (EIB) je medzinárodnou finančnou inštitúciou, ktorej akcionármi je 27 členských štátov Európskej únie. EIB vznikla na základe článkov 129 a 130 Rímskej zmluvy zakladajúcej Európske hospodárske spoločenstvo, ktorú podpísali v Ríme 25. marca 1957 a nadobudla platnosť 1. januára 1958. Sídli v Luxemburgu.

Vstupom do únie sa Slovensko stalo akcionárom EIB. Hlasovací podiel je 0,301 % z celkového počtu hlasov. Slovensko patrí spolu s Bulharskom, Českou republikou, Cyprusom, Maltou a Slovinskom do jednej konštituencie. Podľa Štatútu EIB je guvernérom EIB minister financií príslušnej krajiny.

Do skupiny Svetovej banky (World Bank Group, WBG) patria Medzinárodná banka pre obnovu a rozvoj, Medzinárodné združenie pre rozvoj, Medzinárodná finančná korporácia, Mnohostranná agentúra pre investičné záruky a Medzinárodné centrum pre riešenie investičných sporov. Slovenská republika sa stala členom s rozdelením ČSFR dňom 1. januára 1993.

Vo Výkonnej rade Svetovej banky patrí Slovensko do tzv. EDS 10 konštituencie. A to spolu s Belgickom, Bieloruskom, Českou republikou, Kosovom, Luxemburskom, Maďarskom, Rakúskom, Slovinskom a Tureckom. V Rade guvernérov zastupuje Slovenskú republiku minister financií, jeho alternátom je viceguvernér Národnej banky Slovenska.

Medzinárodná investičná banka (IIB) je medzinárodnou finančnou inštitúciou, ktorá bola založená v čase existencie Rady vzájomnej hospodárskej spolupráce v roku 1970. Svoju činnosť vykonáva na základe Dohody o založení IIB a Štatútu IIB, ktoré sú zaregistrované na sekretariáte Organizácie spojených národov.

Akcionármi je 9 členských štátov – a to Bulharsko, Česká republika, Kuba, Maďarsko, Mongolsko, Rumunsko, Ruská federácia, Slovenská republika a Vietnam. Sídlo IIB je v Budapešti.

V roku 1970 bolo bývalé Československo zakladajúcim členom IIB. Členstvo Slovenska vzniklo v roku 1993 po rozdelení Československa. V Rade guvernérov zastupuje Slovenskú republiku minister financií.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Európska investičná banka #guvernér