Pandémia ustupuje. Ekonomiku čaká otváranie

Už budúci pondelok sa ekonomika ako-tak nadýchne. Pre zlepšenie pandemickej situácie to umožňuje i Covid automat. Podmienkou bude respirátor, čo spĺňa väčšina malých obchodov, ale napríklad i služby kaderníctiev či pedikúra. Reštaurácie i kozmetické salóny si ešte niekoľko týždňov počkajú.

14.04.2021 06:00 , aktualizované: 09:13
Igor Matovič Služby Foto: ,
Minister financií Igor Matovič v utorok informoval o otváraní ekonomiky podľa Covid automatu.
debata (29)

„Covid automat hovorí, že v tej situácii v akej sa nachádzame príde k otvoreniu obchodov, služieb a hotelov,“ povedal v utorok minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Povinnosťou bude respirátor, 15 metrov štvorcových na zákazníka a negatívny test. Otvoriť sa môžu i botanické záhrady, múzeá a penzióny – zatiaľ bez reštaurácií. Ešte v nedeľu postupné uvoľnenie naznačil i premiér Eduard Heger (OĽaNO), prebrať ho má ešte dnes i pandemická komisia.

Čo spraví uvoľnenie opatrení s ekonomikou? „Škody, ktoré už nastali, sa len tak neodstanú,“ hovorí analytik inštitútu INESS Martin Vlachynský. Ostatne, zaujímavé ešte bude sledovať, koľko podnikateľov bude schopných po takmer štyroch mesiacoch otvoriť, upozorňuje Vlachynský. Ľudia síce budú môcť uskutočniť časť odložených nákupov, znížia sa i náklady na rozvoz tovaru, ale zázraky sa čakať nedajú, dodáva.

A hoci nakoniec k úplnému zatvoreniu ekonomiky neprišlo – čo by stálo 50 až sto miliónov denne, protipandemické opatrenia je predsa len cítiť. Stačí sa pozrieť na čísla v daňovej prognóze Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií. Ten odhaduje, že za minulý rok sa príjmy do štátnej kasy medziročne prepadli o 590 miliónov eur. A to ešte nie sú vyčíslené náklady za tri mesiace tohto roka.

Uvoľnenie opatrení, a to aspoň čiastočné, mohlo prísť už skôr, upozorňuje generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Miriam Bellušová. Mnohí sa totiž dostali na hranicu finančnej stability, problematické tak bude i znovuotváranie, dodáva. „Viacerí predajcovia avizujú, že nemajú potrebné zdroje na doplnenie zásob alebo obmenu sezónneho tovaru,“ hovorí Bellušová. Ide najmä o predajne s oblečením či obuvou. Riešiť treba podľa zväzu i podmienky plošného odškodňovania. Živnostníci by takto mohli získať peniaze na rozbeh, ďalej sa zadlžovať je totiž teraz riziko.

„Veľká väčšina podnikov, ktoré boli povinne zatvorené, boli dlhé obdobie bez akýchkoľvek tržieb i príjmu, a vzniknuté straty sa im každým dňom prehlbujú,“ upozorňuje hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Miriam Filová. Veľa z nich už nemá ani rezervu na nájom, úvery či platby dodávateľom, dodáva. Okrem toho viacero firiem vypadlo i z pomoci pre nedoplatky na poistnom či odvodoch. „Ďalšie predĺženie lockdownu by znamenalo rozsiahle ekonomické škody nie len pre samotné firmy vo všetkých sektoroch, ale aj pre zamestnancov a v konečnom dôsledku aj pre štát,“ hovorí Filová.

„Na čase“ bolo za podmienky, že pandémia sa bude i naďalej vyvíjať priaznivo, už i podľa analytičky 365.bank Jany Glasovej. „Obchody a služby už totiž boli zatvorené naozaj dlhú dobu, čo je pre mnohých podnikateľov likvidačné a našu ekonomiku to ťahá do recesie,“ hovorí. Najviac je to cítiť v službách, ktorým uvoľnenie opatrení i najviac pomôže, vysvetľuje analytička.

Automat potrebuje lifting

Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák tvrdí, že Covid automat potrebuje zmeny. Dôležité sú nielen regionálne mierené opatrenia, ale aj jednoduchosť, dodáva, práve tá terajšiemu automatu chýba. „Mal by byť zladený s tempom očkovania a očkovacou stratégiou,“ dodáva Harbuľák. A, samozrejme, aj s avizovanou úpravou testovania.

Podľa platného plánu môžu od pondelka opäť otvoriť hotely, naopak, reštaurácie si, čo len na terasy, budú musieť počkať. Covid automat s nimi ráta až v červenej fáze. „Táto situácia by mohla nastať už o dva či tri týždne,“ hovorí Harbuľák. Okrem dátumu sú však dôležité podmienky fungovania – ako napríklad testovanie zamestnancov alebo hostí. Napriek komplikovanej situácii však očakáva pomerne rýchly návrat ľudí do reštaurácií, ale aj do hotelov. A to hneď, ako sa spustia doplnkové služby ako wellness, bazény či otvorenie akvaparkov.

Vzhľadom na pandemickú situáciu je podľa hovorkyne iniciatívy Pomoc pre gastro Magdalény Koreny správne, že proces otvárania bude postupný. Práve tak sa dá vyhnúť o mesiac ďalšiemu lockdownu, myslí si. „Podnikatelia v gastre sú ochotní a pripravení urobiť všetko preto, aby aj v čase pretrvávajúcej pandémie vytvorili pre svojich zákazníkov maximum na ochranu ich zdravia, ako aj zdravia obsluhujúceho personálu,“ hovorí Koreny. Pripomína, že zavážia i konkrétne podmienky, keďže reštaurácie nie je možné otvoriť zo dňa na deň.

Nakupovať možno bez obáv, tvrdia obchodníci

„Ľuďom však už po 100 dňoch chýba množstvo vecí, ktoré sa nie vždy dajú zabezpečiť cez internet,“ hovorí predseda Iniciatívy Slovenských maloobchodníkov Daniel Krakovský. Obchody považuje za bezpečné i z hľadiska šírenia nákazy. Krakovský argumentuje tým, že po otvorení ďalších predajní sa ľudia viac rozptýlia a nebudú sa hromadiť v pár otvorených supermarketoch. „Dúfame zároveň, že nebudú nezmyselne limitované nákupné centrá, keďže v nich nebola preukázaná vyššia miera nákazy,“ hovorí.

Práve limit štvorcových metrov na zákazníka je však predsa len jednou z podmienok. Podobne to bolo i vlani pri otváraní po prvej vlne. „Neočakávame, že s dodržiavaním odstupov, štvorcových metrov na zákazníka či respirátormi bude problém,“ hovorí Bellušová. I v minulom roku mnohé predajne išli dokonca nad rámec platných opatrení a púšťali menej zákazníkov. Otázne však zostáva, či sa ľudia do obchodov a prevádzok vrátia. Aj to, v akej miere. Bellušová ráta s tým, že dopyt sa rýchlo obnoví pri tovaroch, ako je oblečenie, obuv či služby. Predsa len nie všetko sa dá kúpiť on-line a nie každému to vyhovuje.

Kaderníctva už takmer otvorili

V polovici apríla chceli už na protest otvárať kadernícke salóny. Na poslednú chvíľu však z toho zišlo. Prezidentka Asociácie služieb krásy Karolína Volkov ich nateraz vyzvala na trpezlivosť a vyčkanie na predstavenie postupného uvoľňovania opatrení. „Za posledné obdobie ide o opatrenia, ktoré nám dávajú viac logiky, ako to bolo doposiaľ,“ uviedla Volkov vo svojom stanovisku.

Otvorenie služieb víta aj majiteľ barber shopu Balldwer.barber Maroš Balko. „Je rozumné, že sa služby budú postupne otvárať,“ hovorí. Negatívne testy či potvrdenie o prekonaní koronavírusu berie Balko už ako štandard rovnako ako po prvej vlne pandémie. Ustrážiť si vie i počet zákazníkov, v salóne má aj germicídny žiarič. „Strihanie v salónoch je oveľa bezpečnejšie ako individuálne návštevy klientov,“ dodáva Balko.

To, či sa otvoria kozmetické salóny a kedy, je stále otázne. Ako bolo spomenuté, nie pri každom ošetrení spĺňajú podmienku neskladania respirátora. „Pri ošetrení pleti je potrebné, aby zákazník nemal prekrytú časť tváre,“ vysvetľuje Anna Jankulárová zo Salónu Krystal. No neplatí to pri každom úkone – robiť sa dá napríklad úprava obočia či doplnenie mihalníc, dodáva. Rovnako to platí pre depiláciu rúk, nôh, chrbta, ale aj pri regeneračných ošetreniach tela. Jankulárová má okrem toho v salóne i germicídny žiarič, meranie teploty, dezinfekciu rúk, ale aj negatívny test považuje za samozrejmosť.

Bez rozmyslu a s obrovským vplyvom

Opatrenia s drastickým dosahom na život ľudí sa zavádzali bez jasnej predstavy ich skutočného efektu, pripomína analytik inštitútu INESS Martin Vlachynský. Okrem toto neboli nijako priebežne vyhodnocované. „Niektorí možno už aj nadobudli pocit, že politici hádam zabudli, že obchody zavreli,“ myslí si analytik. Žiaľ, počas koronakrízy sme podľa neho boli svedkami zlyhania štátov. „Centralizovaná byrokracia nie je schopná flexibilného prístupu, v ktorom by testovala rôzne metódy boja s pandémiou, vážila ich nákladmi a zbierala reálnu spätnú väzbu z terénu,“ hovorí Vlachynský.

Druhú vlnu pandémie tak ekonomika bude cítiť ešte minimálne cely prvý polrok 2021, odhaduje analytička 365.bank Jana Glasová. „Za celý tento rok dosiahne rast nášho hrubého domáceho produktu úroveň 3,8 percenta,“ hovorí analytička. V prvom štvrťroku však očakáva stagnáciu. Reálne sa začne ekonomika zotavovať až s vyššou zaočkovanosťou. „Spotreba domácností by mohla začať opäť rásť v druhom polroku. Ťahúňom našej ekonomiky bude počas tohto roka export, a teda zahraničný dopyt, kde sa darí hlavne priemyslu,“ hovorí Glasová. Naopak, vývoj v sektore služieb a tiež v stavebníctve je a bude problematický, dodáva. (zz)

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #služby #Igor Matovič #hotely #Eduard Heger #otváranie prevádzok #gastro #Covid automat