Tomčiak: Ekonomika už otvorenie potrebuje. Riziko návratu pandémie tu bude vždy

O tom, čo uvoľnenie ekonomiky prinesie a ako by malo prebiehať, sa denník Pravda rozprával s analytikom spoločnosti Finlord.cz Borisom Tomčiakom.

13.04.2021 17:00
debata (14)

Od pondelka sa začne otváranie ekonomiky. Ako vnímate takýto krok?

Otvorenie prevádzok je už určite možné a dokonca aj nutné. Štátna pokladnica nie je bezodná a je dôležité, aby sa v ekonomike naštartovali štandardné procesy.

Neobávate sa, že sa pri rýchlom otváraní opäť zhoršia pandemické štatistiky?

Otváranie prevádzok skôr či neskôr muselo nastať. Neexistuje presné číslo, pri akej úrovni pandémie je už vhodné otvárať. Vždy bude existovať určité riziko obnovenia pandémie. Bez otvorenia prevádzok by firmy a živnostníci skrachovali. V normálne fungujúcej krajine by jednoducho vláda určila plán a ľudia by ho dodržiavali. Problémom súčasnej vlády je ale obrovská nedôvera, čo je do značnej miery spôsobené chaotickým expremiérom a terajším ministrom financií Igorom Matovičom. Ochota dodržiavať nariadenia a plán otvárania či zatvárania ekonomiky je na Slovensku nízka. Ľudia sa budú s príchodom teplejších dní stále viac stretávať. Ponechanie uzatvorených prevádzok by tak nedávalo veľký zmysel.

Aký vplyv bude mať uvoľnenie na ekonomiku?

Uvedený krok relatívne najviac pomôže malým živnostníkom, keďže tí sú od otvorenia prevádzok životne závislí. Väčšie spoločnosti majú viac kapitálu a dokázali rýchlejšie presunúť aktivity na internet. Ekonomika sa totiž už postupne zotavuje. Otvorenie prevádzok tento proces urýchli.

Ako by to pocítili ľudia?

Medzi ľuďmi stále panuje neistota, čo napríklad sledujeme na veľmi vysokej miere úspor. Otvorenie prevádzok a patričná medializácia je signál, že pandémia ustupuje. V priebehu niekoľkých týždňov po otvorení je možné očakávať výrazný rast spotrebiteľských výdavkov.

Koho sa uvoľnenie opatrení najmenej dotkne?

Otváranie je pozitívnou správou pre všetky subjekty v ekonomike. Najmenej sa dotkne tých spoločností, ktoré vyrábajú na export. Pre ne je dôležitý vývoj v zahraničí. A ten je stále rozporuplný. Napríklad Nemecko zvažuje prísnejšie opatrenia, čo znamená, že exportéri do tejto krajiny môžu zaznamenať pokles dopytu. Naopak, v Českej republike sa epidemiologická situácia značne zlepšila.

Na čo sa treba pri otváraní ekonomiky a uvoľňovaní opatrení ešte zamerať?

Rozhodne je dôležité dostať čo najrýchlejšie žiakov naspäť do tried, pretože tým sa mnohým rodičom i firmám uľaví. Home office spojený s deťmi jednoducho nefunguje a rodičia sa nedokážu sústrediť na pracovné úlohy. Zároveň sa musí myslieť i na stredoškolákov a vysokoškolákov, aby mohli dokončiť svoje špecializácie.

Lebo?

Ak nebudú mať študenti diplomy, tak po otvorení ekonomiky hrozí nedostatok pracovnej sily. To sa napríklad deje v USA. Práve tu po uvoľnení hospodárstva začali z tohto dôvodu akútne chýbať kvalifikovaní pracovníci.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #uvoľnenie #Igor Matovič #COVID-automat