Máte poukaz za dovolenku z minulého roka? Minúť ho treba do konca augusta

Len do konca letných prázdnin sa dajú použiť poukazy za vlaňajšie odložené dovolenky. Po tomto dátume budú musieť cestovky uhrádzať zaplatené zájazdy. A to do 14. septembra. Štát nemá v pláne predlžovať termín vyplácania dovolenkových voucherov. Minulý týždeň to potvrdil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec.

13.04.2021 06:00
debata (12)

Zvládnu cestovky nápor na zaplatenie nevyužitých dovoleniek? Pôvodne sa totiž počítalo s tým, že poukazy sa využijú najneskôr v tohtoročnej letnej sezóne. No i nad tou stále visí otáznik. „Mnohé cestovné kancelárie nebudú mať zrejme vzhľadom na vývoj situácie dostatok prostriedkov, aby z vlastných zdrojov vyplatili klientov,“ hovorí Zuzana Ballaschová, predsedníčka Slovenského fóra cestovného ruchu. Upozorňuje, že viaceré majú peniaze viazané u dodávateľov služieb.

Riešenie chystá ministerstvo hospodárstva. Má ísť o úvery od štátu, ktoré cestovkám pomôžu vykryť žiadosti o zaplatenie a vyhnúť sa možnému bankrotu. „Slovenská záručná a rozvojová banka pracuje na tom, aby pripravila konkrétny úverový produkt," povedal Oravec. Ďalšie podrobnosti však ministerstvo hospodárstva nekonkretizovalo.

Podľa Ballaschovej využiteľnosť takýchto pôžičiek závisí i od podmienok. „Ak budú úvery reálne poskytované a reálne dostupné, a to nie len pre malú časť subjektov, mohli by pomôcť viacerým cestovným kanceláriám,“ hovorí. Ide však opäť len o pôžičky, ktoré budú musieť cestovky splatiť, pripomína Ballaschová. No i tak to mnohé spoločnosti uvítajú – komerčné banky totiž vlani prakticky zastavili poskytovanie pôžičiek a kontokorentov pre cestovný ruch, dodala.

Peniaze sú na účtoch aeroliniek a hotelov

Obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour Tomáš Lazarov verí, že sa nájde optimálny model, aby cestovky zvládli vyplatiť nevyužité vouchery. A to v zákonom stanovenom termíne – teda do polovice septembra. Bez pomoci to však nebude podľa Lazarova jednoduché.

Zálohy, ktoré ľudia zaplatili za oddych v cudzine, sú viazané na účtoch leteckých spoločností a u zahraničných partnerov. Jediná cesta, ako sa k nim dá dostať, je využiť lety a ubytovanie. A práve to je teraz pre protipandemické opatrenia problém. „Vzhľadom na aktuálnu situáciu nie je možné v tomto čase predvídať, v akej miere bude možné dané zálohy spotrebovať v jednotlivých destináciách,“ hovorí Lazarov.

I preto sú štátne úvery podľa neho potrebné. Ostatne, urobili tak aj iné krajiny únie. „V niektorých krajinách únie prijali už na začiatku pandémie opatrenia, ktoré umožnili cestovným kanceláriám čerpať štátom garantované úvery až do výšky 25 až 30 percent z obratu v roku 2019,“ hovorí Lazarov. Práve tieto finančné prostriedky boli podľa neho určené na vyplatenie záloh klientov.

Bez pomoci krach?

„V máji minulého roka, keď sa novelizoval zákon o zájazdoch a doplnili sa tam poukazy, sa predpokladalo, že väčšina poukazov sa využije ešte v sezóne 2020,“ hovorí pre denník Pravda Tibor Bajaník, riaditeľ cestovnej kancelárie Fifo. Cestovať sa však stále nedá. Je tak jasné, že ani v tohtoročnej sezóne sa nevyužijú všetky poukazy. A ani cestovné kancelárie nevyužijú všetky predplatené kapacity v zahraničí, dodáva Bajaník.

Aj Brusel vyzval členské štáty, aby podnikom v cestovnom ruchu pomohli s hotovosťou. „Treba zdôrazniť, že ide o likviditu na vyplatenie poukazov, pričom finančné prostriedky majú cestovné kancelárie alokované v zahraničí a v budúcnosti, teda po skončení pandémie, ich využijú a úver bez problémov splatia,“ vysvetľuje riaditeľ cestovnej kancelárie Fifo. Krajiny, ktoré do svojej legislatívy v roku 2020 neaplikovali poukazy, riešili štátnu pomoc formou podpory v oblasti úverov, dodáva Bajaník. A to už vlani v máji cez možnosti na získanie hotovosti, už vtedy totiž väčšina klientov žiadala vrátenie záloh.

Slovenské more sa otvára

Optimizmus do cestovného ruchu vlieva rozhodnutie Chorvátska. To totiž povolilo cestovanie do krajiny na základe negatívneho antigénového testu. Bajaník verí, že Chorvátov budú nasledovať aj ďalšie krajiny ako Grécko, Bulharsko či Turecko. Krajina so slovenským morom však ide ešte ďalej a začína prednostne očkovať pracovníkov v tamojšom cestovnom ruchu. Informovala o tom cestovná kancelária Settour v tlačovej správe.

„Chorvátsko je medzi prvými, ktoré začína očkovanie pracovníkov cestovného ruchu, čo je pre nás veľmi dôležité z hľadiska ďalšieho posilnenia vnímania Chorvátska ako bezpečnej destinácie,“ povedala minulý týždeň chorvátska ministerka cestovného ruchu a športu Nikolina Brnjac. Ide podľa nej o ďalšiu záruku pre turistov, že Chorvátsko spĺňa všetky predpoklady pre bezpečnú dovolenku. Očkovanie 70-tisíc pracovníkov cestovného ruchu sa začne v polovici apríla. Okrem stálych zamestnancov v odvetví cestovného ruchu budú do prioritného očkovania zahrnutí aj sezónni pracovníci. V hre je aj očkovanie 90-tisíc majiteľov súkromných apartmánov.

O more je záujem. Ľudia čakajú len na uvoľnenie opatrení

V minulých rokoch bol práve v tomto období čas na nákup letných dovoleniek. Pre pandémiu však mnohí radšej vyčkávajú. Pomôcť cestovaniu a letným dovolenkám môže zavedenie zelených pasov či koordinácia medzinárodných pravidiel v cestovaní.

„Verím, že sa situácia čoskoro vráti do akého-takého normálu a budem môcť s rodinou vycestovať na dovolenku v Grécku už v júni,“ hovorí čitateľka denníka Pravda Iveta zo Žiliny. Aj ona patrí medzi tých, ktorým pandémia vlani zmenila plány a ešte stále má poukaz na dovolenku. „K moru chcem ísť, no žiadať späť peniaze od cestovnej kancelárie v takejto ťažkej dobe mi príde nesprávne,“ dodala Iveta.

To, že ľudia už nad letným oddychom premýšľajú, potvrdzuje aj riaditeľ cestovnej kancelárie Fifo Tibor Bajaník. „Klienti sú pripravení stráviť svoju dovolenku pri mori,“ hovorí Tibor Bajaník. No vycestovanie bude závisieť aj od slovenskej vlády, ktorá okrem uvoľnenia môže zrušiť i povinnú karanténu po návrate zo zahraničia. „Odstránenie tohto opatrenia okamžite zdvihne dopyt a predaj,“ hovorí Bajaník.

S postupom času a so stále priaznivejším vývojom epidemiologickej situácie rastie záujem o leto aj v cestovnej kancelárii Hydrotour, potvrdil jej riaditeľ Tomáš Lazarov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovný ruch #cestovné kancelárie #MH SR #voucher