5 správ alebo kedy zavedie Slovensko daň z plastov a ktoré zamestnania prežijú pandémiu

Plastové obaly, fólie, sáčky a sáčočky by mali byť čoskoro zdaňované. Brusel počíta so sadzbou 80 centov za kilogram nerecyklovaného odpadu z plastových obalov. Platiť by mal každý štát. Práve z týchto peňazí má byť financovaný balík na zotavenie európskej ekonomiky po pandémii. (Teda okrem digitálnej dane a tej z emisií uhlíka.)

11.04.2021 12:00
debata (1)

Slovensko je nateraz v zavedení plastovej dane zdržanlivé. Zdá sa tak, že tento rok sa ministerstvo financií rozhodlo slovenský podiel – 35 miliónov eur, zaplatiť priamo z rozpočtu. Čo bude ďalší rok? Rezort financií sa dušuje, že najprv bude daň riešiť s odborníkmi, až potom rozhodne. Tak či tak sa na novú daň zložíme z našich príjmov.

Pandémia však nedáva zabrať len európskej kase, ale trápi i firmy. Tie v snahe znížiť svoje náklady začali meniť i prístup k zamestnancom. Ukázalo sa totiž, že nie všetkých, čo potrebujú musia aj zamestnávať – napríklad účtovníčka, vrátnik či pr manažér môže byť pokojne externista. Pričítajte si, či vaše povolanie prežije pandémiu a v akej kondícii.

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

1. Kedy zavedie Slovensko nové dane?

Daň z plastov, uhlíkové clo, digitálna daň či daň z finančných transakcií. Práve z nich chce únia financovať zotavenie po pandémii. Vlastné zdroje sú totiž podmienkou pôžičky 750 miliárd na financovanie Plánu obnovy únie pre budúce generácie. Europarlament totiž koncom marca schválil nariadenia, ktoré riešia metódy výberu a ďalšie detaily nových „daní“. Tie ešte vlani v decembri odobrili hlavy štátov v Európskej rade.

2. Prežije vaša práca pandémiu?

Služby, účtovníctvo, marketing či správa vozidiel firmy už len na dohodu? Koronakríza nielenže zrýchlila digitalizáciu, ale i podnietila zmeny vo fungovaní niektorých firiem. Popritom silnie aj využívanie robotov či už v priemysle, alebo v počítačovej sfére. Zásadné zmeny pre mnohé pracovné pozície a povolania, ba dokonca zánik niektorých z nich, však nemusí priniesť až budúcnosť. Deje sa to už teraz.

3. Prišiel čas na kúpu hotela

Prázdne hotely a penzióny, prežívajúce reštaurácie. Pandémia odvetvie cestovného ruchu a gastrosektoru nešetrí. Nejedna prevádzka ukončila svoje podnikanie. Ostatne, stačí sa pozrieť na inzeráty. „Oproti roku 2019 evidujeme nárast ponúkaných penziónov a hotelov, reštaurácií či kúpeľov na predaj približne na úrovni 30 percent,“ hovorí pre denník Pravda Peter Porubský z portálu Nehnuteľnosti.sk. V ponuke na predaj je ich aktuálne 637. Dôvodom predaja nehnuteľností je najmä nezvládanie splácania úverov pre pandémiuči zmena podnikateľskej činnosti.

4. Brusel chce ešte ostrejšie označovanie rastlinných produktov

Žiadne nápisy „krémový“ či „maslový“ ani obrázky zaliatych cereálií. Brusel v prípade obalov a marketingových stratégií rastlinných alternatív k mliečnym výrobkom chystá striktnejšie pravidlá. Už dnes pritom takéto produkty podliehajú prísnej legislatíve. Darmo by ste na nich hľadali nápisy typu „sójové mlieko“ či „mandľový jogurt“. Únia chce však prekvapujúco zájsť ešte ďalej.

5. Rok 2021 zatiaľ nie je rokom áut

Tento rok predajom nových vozidiel nepraje. Čísla začali padať už v januári, február ich nepotiahol. Druhý mesiac roka padli predaje medziročne o takmer štvrtinu, predalo sa totiž len 5 535 nových áut. Zdá sa, že iný nebude veru ani marec.

Ružovo to nevyzeralo ani v Európe. Predaje v únii padli od začiatku roka o niečo vyše pätinu, Slovensko pritom patrilo k šiestim krajinám s najvyšším poklesom. Ak sa situácia v najbližších mesiacoch nezlepší, pocítia to naše automobilky i ekonomika. V automobilom priemysle a pridružených odvetviach pritom pracuje 275-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #pandémia #plán obnovy #daň z plastov