Novostavby v Bratislave výrazne zdraželi, dostupnosť bývania sa zhoršuje

Medzikvartálne tempo rastu cien bolo najrýchlejšie za posledný rok. K najvyššiemu rastu cien došlo v okresoch Bratislava IV a Bratislava V.

09.04.2021 13:53
bratislava, mesto, panorama Foto:
Najviac rástli ceny bytov v Bratislave IV a Bratislave V.
debata (2)

Rast cien novostavieb ponúkaných na bratislavskom realitnom trhu pokračoval aj v 1. štvrťroku 2021, konštatujú analytici z Bencont Investments. Medzikvartálne tempo rastu cien bolo najrýchlejšie za posledný rok a zdá sa, že opatrnosť kupujúcich a developerov spôsobená pandémiou úplne zmizla. Priemerná jednotková cena novostavieb v Bratislave sa posunula na rekordných 3 700 €/m², zatiaľ čo ponuka bytov opäť klesla k minimálnym úrovniam.

Ku koncu 1. štvrťroku 2021 tvorilo ponuku novostavieb ponúkaných developermi v Bratislave 2 209 bytov. Tieto byty boli ponúkane v rámci 94 projektov naprieč všetkými piatimi okresmi hlavného mesta. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom tak došlo k ďalšiemu prepadu ponuky a to o viac než 300 bytov. Pokles počtu ponúkaných bytov zapríčinila slabá ponuka nových projektov a silný predaj, ktorý sa drží na vysokých úrovniach aj napriek obmedzenej ponuke a výraznému cenovému rastu.

Priemerná jednotková cena novostavieb v Bratislave medziročne vzrástla o 6,6 % na rekordných 3 706 €/m² vrátane DPH. Významný je medzikvartálny nárast, keď ceny bytov oproti koncu roku 2020 poskočili až o 3,1%. To je najvyššie tempo rastu od začiatku roku 2020 a teda od čias pred pandémiou. Zvýšenie tempa rastu cien bytov ďalej nasvedčuje problematickej situácii s obmedzenou ponukou nových projektov, ktorá je spôsobená zdĺhavým povoľovacím procesom.

K najvyššiemu rastu cien došlo v okresoch Bratislava IV a Bratislava V, pričom v oboch prípadoch za rastom stojí nová ponuka bytov so zvýšenými cenami v projektoch Slnečnice a Bory Bývanie, ako aj zvyšovanie cien bytov, ktoré sa v ponuke nachádzajú už z predošlých štvrťrokov. Najpredávanejším artiklom ostali tradične dvojizbové byty s podielom na predaji 43 %. Zároveň však treba poznamenať, že došlo k zvýšeniu podielu predaja trojizbových bytov z 24 % na 28 % a nadpriemerne silný predaj si zachovali aj štvorizbové byty.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #ceny bytov #byty v Bratislave