Zahraničnému obchodu sa darilo. Jeho prebytok medziročne vzrástol štvornásobne

Prebytok zahraničného obchodu Slovenska stúpol vo februárina 399 miliónov eur, čo je v medziročnom porovnaní takmer štvornásobne viac. Je to hlavne kvôli vývozu áut.

09.04.2021 09:43
Volkswagen, automobilka, auto, výroba, továreň,... Foto: ,
Výraznejšiu prevahu vývozu nad dovozom už desiaty mesiac po sebe potiahol najmä vývoz áut.
debata (2)

Je to zároveň najvyššia hodnota v sledovanom mesiaci od roku 2014. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Výraznejšiu prevahu vývozu nad dovozom už desiaty mesiac po sebe potiahol najmä vývoz áut.

„Vývoj exportu a importu počas druhého mesiaca roka naznačil, že slovenskej ekonomike sa v tomto období darilo. Celkový vývoz tovaru dosiahol hodnotu 7,2 miliardy eur, čo bolo o 7,7 % viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roka, keď situáciu ešte neovplyvňovala pandémia nového koronavírusu. Tempo medziročného rastu bolo druhé najvyššie za posledných 24 mesiacov,“ zdôraznili štatistici. Zvýšil sa aj celkový dovoz tovaru, medziročne o 3,3 percenta na 6,8 miliardy eur.

Februárový prebytok 398,5 milióna eur tak bol o 296,7 milióna eur vyšší ako v rovnakom období vlani. Zároveň to bola štvrtá najvyššia hodnota od začiatku roka 2019, zdôraznil ŠÚ SR.

Tento výsledok opäť ovplyvnila najobchodovanejšia trieda v štruktúre slovenského zahraničného obchodu, stroje a prepravné zariadenia, do ktorej patrí aj automobilový priemysel. Vývoz tohto tovaru bol o 1,2 miliardy eur vyšší ako dovoz. „Stroje a prepravné zariadenia sa podieľali vo februári 65,2 percenta na celkovom vývoze a 51,3 percenta na celkovom dovoze,“ informovali štatistici.

Z desiatich tried v štruktúre exportu vykázalo medziročný nárast šesť, pričom rasty dosahovali od 4,6 percenta až po 16,1 percenta. Najväčší vplyv na zvýšení vývozu tovaru zo Slovenska mali stroje a prepravné zariadenia, medziročne vzrástli o 12,6 percenta. Najdynamickejší medziročný nárast vývozu o 16,1 percenta zaznamenala piata najobchodovanejšia trieda – potraviny a živé zvieratá.

Na trhy členských štátov Európskej únie Slovensko vo februári vyviezlo tovar v hodnote 5,7 miliardy eur, hodnota importu z týchto krajín bola 4,5 miliardy eur. Export na tieto trhy tak medziročne posilnil o 7,6 percenta a import o 2,9 percenta. Vo februári vzrástol o 8,1 percenta aj vývoz do krajín mimo EÚ, vyšší bol tiež dovoz z týchto krajín o 3,9 percenta.

Spolu za prvé dva mesiace 2021 sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku zvýšil celkový vývoz tovaru zo SR o 3 % na 13,7 miliardy eur, celkový dovoz sa znížil o 1,2 % na 13 miliardy eur. Prebytok zahraničného obchodu tak dosiahol 657,4 milióna eur, o 550,1 milióna eur viac ako v rovnakom období vlani.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničný obchod #Štatistický úrad #obchodný prebytok