Odškodňovací zákon bude riešiť Matovič. Kedy bude hotový?

Ako to nakoniec dopadne s odškodňovacím zákonom? Kompenzácie firiem, ktorým poklesli tržby alebo sú v celkovej strate, by mali po novom prejsť z gescie rezortu hospodárstva pod krídla ministerstva financií. Aspoň tak to na stredajšej tlačovej konferencii po rokovaní vlády prezentoval nový šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽaNO). Argumentoval i nedostatkom informácií o pôvodnom návrhu a jeho nízkou adresnosťou.

08.04.2021 12:34
Igor Matovič Foto: ,
Súčasný minister financií Igor Matovič (OĽaNO).
debata (15)

„Ministerstvo financií za posledné mesiace veľmi intenzívne prepočítavalo alternatívy a adresnosť. Má pripravené kvalitné návrhy aj preto to bude prechádzať cezeň,“ povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO). Práve on totiž ešte z pozície ministra financií stiahol predchádzajúce návrhy odškodňovacieho zákona z dielne rezortu hospodárstva z rokovania vlády. Dôvodil tým, že treba dopočítať konkrétne dopady.

Navyše, podľa Matoviča boli návrhy šéfa rezortu hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) „ako Columbova žena.“ „Keď sa chcete vyjadriť k niečomu, dupľom ak sa to týka financií, potrebujete mať pred sebou konkrétne čísla,“ povedal ešte v stredu Matovič.

Zmena v organizácii zrejme šéfovi rezortu hospodárstva neprekáža. Podstatná je podľa neho rýchlosť „Keď si to zobral na starosť minister financií, tak fajn, vítame to,“ povedal Sulík. Už pred reorganizáciou vlády sa ešte s vtedajším ministrom financií Hegerom dohodol na tom, že pomoc bude vyplácať Finančná správa, pretože oni prevádzkujú daňové úrady a majú ľudí v teréne v kontakte s podnikateľskými subjektami.

Problém Sulík nevidí ani v možnej spolupráci, konkrétny návrh však ešte nevidel. A je podľa neho možné, že sa tak stane až počas medzirezortného pripomienkového konania. „V našom návrhu sme zohľadňovali pokles tržieb, náklady a to, či je firma v celkovej strate. Aké bude nové nastavenie vám zatiaľ povedať neviem,“ hovorí minister hospodárstva. Bližšie informácie o novom riešení nateraz neposkytlo ani ministerstvo financií. Podľa Hegera však detaily budú známe v najbližších dňoch, respektíve týždňoch.

Už teraz je však zrejmé, že pomoc bude hlavne adresná. Odvolával sa na to nielen Heger, ale aj Matovič. Podporu majú aj v klube OĽaNO. „Spolu s odborníkmi presadzujeme cielenú a čo najrýchlejšiu pomoc dotknutým odvetviam ekonomiky tak, aby peniaze daňových poplatníkov boli využité čo najefektívnejšie,“ hovorí Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia. Posledným príkladom je podľa neho aj ohlásené navýšenie dotačných schém pre segment cestovného ruchu a gastrobiznisu, ku ktorému došlo v stredu. Ide o navýšenie sumy pomoci o 120 miliónov eur na konečných 220 miliónov.

VIDEO: Matovičove úvahy o Ficovej špajze a 50 % DPH.

Video

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Eduard Heger #odškodňovací zákon