Ceny potravín rastú. Zdražel cukor, vajíčka aj pečivo

Cena cukru na svetových komoditných trhoch už niekoľko týždňov rastie, postupne sa to prejavuje aj na pultoch slovenských obchodov. Kilogram kryštálového cukru sa predáva v obchodoch za priemernú cenu 0,74 eur. Atakovať by však mohla hodnotu z roku 2017, kedy sa dostala na úroveň 0,86 eur. Dôvodom nárastu ceny cukru sú obavy z horších úrod v Európskej únii, Rusku a Thajsku.

08.04.2021 09:03
debata

Rastie aj cena pečiva. Ešte v auguste minulého roka na konci žatvy sa cena pšenice na burze Euronext v Paríži pohybovala na úrovni 180 eur za tonu, aktuálne atakuje úroveň 210 eur.

„Aktuálne je cena chleba vyššia o takmer 5 centov v porovnaní s vlaňajškom. Postupne rastú ceny viacerých pekárenských výrobkov,“ hovorí Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk. V najbližšom období by sme mali podľa nej pocítiť ďalšie zdražovanie. Ceny ťahá hore viacero faktorov – a to napríklad nižšia vlaňajšia úroda. Tá v Európe poklesla oproti predchádzajúcemu roku o 17,2 miliónov ton pšenice, pripomína analytička. „Ruka v ruke rastie aj spotreba, najmä z afrických krajín a Činy," hovorí Buchláková.

Okrem toho na zdražovanie tlačia i domáce faktory. A to najmä protipandemické opatrenia a príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky, no i vyššia minimálna mzda. Práve tie zvyšujú náklady pekárov, dodala analytička. Externým dôvodom sú aj aktuálne rastúce exportné clá na pšenicu zo strany Ruska.

Za vajíčka si priplatíme

Podobná situácia s navyšovaním ceny je aj pri vajciach. Medziročne ich cena vzrástla o takmer šesť percent. Aktuálne kúpite balenie 10-tich vajíčok za 1,50 eur. Na cenu tlačí v súčasnosti vtáčia chrípka, ktorá sa objavila vo viacerých európskych krajinách, najmä v Poľsku. Krajina je najväčším producentom vajec v únii. Podľa údajov poľského hlavného veterinárneho inšpektorátu bolo doteraz už utratených približne 5,5 miliónov kusov hydiny.

„Strata nosníc zasiahla farmárov, ktorí zároveň zápasia s ekonomickými dôsledkami pandémie koronavírusu,“ hovorí Buchláková. Ako ďalej dodáva nedostatok vajíčok na trhu by mohol navýšiť ich cenu v najbližších týždňoch na úroveň nad 1,60 centov. Náš pôvodný odhad sme vzhľadom na situáciu zhoršili o päť centov,

Ceny vajec ako aj mäsa v tomto prípade ovplyvňuje aj situáciu so pšenicou. Tá je totiž súčasťou kŕmnych zmesí. Producenti hydiny a vajec ohlasujú, že nakoľko 45 percent z nákladov na výrobu vajec a 56 percent z nákladov na výrobu hydinového mäsa tvoria práve kŕmne zmesi, budú musieť navyšovať ceny.

Za vyššou cenou je počasie

Ceny potravín ovplyvňuje najmä úroda, ktorá je závislá od počasia, náklady na prácu, ako príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky, spracovanie surovín či prepravné a iné náklady. Všeobecne platí, že slabšia úroda znamená následne vyššie ceny.

Pri obilí v tomto prípade nie sú dobré vyhliadky. Podľa odhadov Svetového ekonomického fóra by sa mala znížiť produkcia pšenice v tomto roku, čo navýši jej cenu v nasledujúcich mesiacoch o viac ako tretinu. Nižšia produkcia sa podpíše pod objem obilia na trhu v druhom polroku, čo by znamenalo udržanie vysokých cien aj po zbere novej úrody. Už v úvode tohto roka rástli ceny obilnín medzimesačne o 7,1 %, pšenice o 6,8 % a ceny cukru o 8,1 %.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #pečivo #cukor #zdraženie