Potrebujeme reštartovať regionálnu zamestnanosť, tvrdí ZMOS

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) formulovalo odporúčania pre podporu lokálnej ekonomiky a zamestnávania príslušníkov marginalizovaných komunít. Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

06.04.2021 11:32
debata

Spresnil, že ZMOS v posledný marcový deň organizovalo seminár venovaný miestnej ekonomike, zamestnanosti a marginalizovaným komunitám. Za účasti zástupcov štátnej správy, samospráv aj mimovládnych organizácií boli formulované závery a odporúčania, ktoré bude združenie presadzovať v nadchádzajúcom období.

Zdôraznil, že v aktuálnom období je nevyhnutná potreba reštartu regionálnej zamestnanosti, ktorá sa po pandémii nezaobíde bez podpory štátu a aktívneho zapojenia zo strany samospráv a tiež potreba podpory a stabilizácie ľudských zdrojov tak manažmentu, ako aj výkonu. V rámci diskusie sa opakovanie hovorilo o otázke podpory verejných podnikov v rámci opatrenia Prvá pomoc, keďže tie podniky sú štátom stále vnímané ako subjekty verejnej správy, a tak sú vylúčené zo štátnej pomoci.

Mimoriadne alarmujúca je podľa Kaliňáka situácia v neziskových organizáciách so spoluúčasťou mesta a obce, ide o organizácie fungujúce ako mimovládny sektor.

V diskusii sa podľa neho účastníci venovali aj príkladom diskriminácie na trhu práce, nielen v prípade Rómov, rómskych žien, ale aj osôb s ťažkým zdravotným postihnutím či inak znevýhodnených ľudí (a to v prípade nárastu evidovaných nezamestnaných), viditeľnému prepadu ľudí do pásma chudoby, nárastu šedej ekonomiky a jej dosahov na tieto skupiny obyvateľov.

Upozornil, že naďalej zostáva otvorená téma návrhov v Pláne obnovy a odolnosti SR vo vzťahu k systémovému a koncepčnému riešeniu danej oblasti problémov. V diskusii podľa neho tiež zaznela výzva na to, aby ZMOS z pozície člena tripartity, povinne pripomienkujúceho subjektu a najreprezenta­tívnejšej organizácie s 95-percentnou členskou základňou miest a obcí, bolo koordinátorom a komunikačným bodom pre sociálne podniky založené samosprávou.

Dodal, že ZMOS organizovalo seminár „Regionálna zamestnanosť a otázky zamestnávania príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít“, v rámci aktivity vzdelávacích podujatí národného projektu Podpora kvality sociálneho dialógu, ktorého realizátorom je Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a ZMOS je jedným z partnerov projektu. Ten je podporený Európskym sociálnym fondom cez Operačný program Ľudské zdroje.

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #ZMOS