Trh práce sa prebúdza, počet ponúk presiahol v marci 20-tisíc

Máme za sebou najúspešnejší mesiac na trhu práce od príchodu pandémie. Marec so sebou podľa pracovného portálu Profesia.sk priniesol 20 542 ponúk. To je o takmer 5-tisíc viac ako v rovnakom období minulého roka, keď Slovensko zažilo prvé protikovidové opatrenia.

06.04.2021 10:10
debata

Novinkou je aj to, že ponukám začali výrazne dominovať IT pozície. Informačné technológie preto dnes tvoria viac ako 17 percent z celej ponuky, čo je aktuálne najviac zo všetkých sektorov. Za posledných päť rokov bol pritom dominantným obchod, čo však s najväčšou pravdepodobnosťou zmenila pandémia.

Výrazné oživenie zažíva oproti minulým mesiacom aj výroba. Marec 2021 priniesol 3 505 pracovných ponúk v tomto sektore. To je najviac za posledné dva roky.

Hotelierstvo či gastro stále čaká

Naopak, kým ostatné odvetvia sa preberajú, cestovný ruch, gastro a hotelierstvo má za sebou historicky najhorší štvrťrok. Za prvé tri mesiace roka 2021 zaznamenala Profesia v tomto odvetví iba 615 pracovných po­núk.

Najčastejšie išlo o zamestnancov do kuchyne. Najviac ponúk bolo na kuchárov, recepčné, pomocných kuchárov, pomocnú silu do kuchyne, pracovníkov rýchleho občerstvenia a šéfkuchárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovné pozície