V tomto roku stúpne v únii produkcia hydiny, poklesne u hovädzieho aj ďalších druhov mäsa

V roku 2021 stúpne v Európskej únii produkcia hydiny o 1 %. Udrží si tak trend z minulého roka. Naopak, Európska komisia (EK) očakáva, že poklesne produkcia hovädzieho mäsa o 0,9 %, bravčového o 0,7 % a ovčieho a kozieho mäsa o 1 %. Vyplýva to z prvého vydania krátkodobého výhľadu pre poľnohospodárske trhy EÚ v roku 2021, ktoré v posledný marcový deň zverejnila EK.

05.04.2021 10:26
4

Produkcia hovädzieho mäsa v EÚ sa v roku 2020 znížila o 1,2 % a EK očakáva, že bude pokračovať v znižovaní aj v roku 2021. A to aj napriek oživeniu dopytu v druhej polovici roku 2021 za predpokladu postupného opätovného otvárania reštaurácií a návratu cestovného ruchu.

Pokiaľ ide o sektor bravčového mäsa, v minulom roku sa výroba zvýšila o 1,2 %, čo bolo ovplyvnené vývozom. Po dvoch rokoch pozoruhodného rastu sa však vývoz podľa EK zníži v dôsledku toho, že sa čínske odvetvie bravčového mäsa pomaly zotavuje z afrického moru ošípaných.

Produkcia ovčieho a kozieho mäsa v EÚ sa v roku 2020 zvýšila o 2 %. EK však predpokladá, že výroba sa v roku 2021 zníži o 1 % v dôsledku poklesu veľkosti stád a menšieho počtu zabití na farme v Rumunsku. Nižšia dostupnosť ovčieho mäsa na domácom trhu by mohla viesť k zvýšeniu cien v EÚ.

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
4 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #hovädzie mäso