5 správ alebo ako sa Matovič popasuje s plánom obnovy, novými daňami a e-faktúrou?

Takže máme nového ministra financií – expremiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Rezort preberá v náročnom období. Nielenže sa tu pasujú s pripomienkami k plánu obnovy, ktorých veru nebolo málo, ale popasovať sa bude musieť i s daňovo-odvodovou reformou a chystanou e-faktúrou. Tá má totiž v testovacom režime štartovať už od januára.

04.04.2021 12:00
debata (45)

Plán obnovy má byť v Bruseli do konca apríla. Veru, veru, práce vyše hlavy a žiadny čas na orientáciu sa v problematike. To či výhrady k novému šéfovi financov boli oprávnené sa tak dozvieme viac ako čoskoro. Obavami z nového ministra sa totiž netajili viacerí odborníci, no (diplomaticky) i jeden z bývalých ministrov a tiež exministerka. V tomto rezorte veru „dobre bude“ nepostačí.

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

1. Dobre – zle? Všelijako

Nového predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) nahradil na stoličke ministra financií expremiér Igor Matovič (OĽaNO). Denník Pravda zisťoval, čo si o tejto nominácii myslia odborníci aj bývalý minister a bývalá ministerka financií. Všetkým osloveným sme položili jedinú otázku: Ako hodnotíte vymenovanie bývalého premiéra Igora Matoviča za ministra financií?

2. Nitka nezostala suchá

Viac ako 2 400 pripomienok k vyše 600-stranovému materiálu. Z toho viac ako 1 300 zásadných a vyše 50 hromadných. Dovedna 1 356 strán.Med­zirezortné pripomienkové konanie k Plánu obnovy a odolnosti, ktoré sa skončilo minulý týždeň, nenechalo na dokumente z dielne ministerstva financií doslova ani nitku suchú. Mnohí výhrady obhajujú nedostatkom verejnej diskusie, ktorá by proces tvorby finálnej verzie sprevádzala. No aj tým, že ich priority sa do materiálu jednoducho nedostali.

3. E-faktúra na etapy?

Od budúceho roka na skúšku, ten ďalší už naostro. Taký je predbežný plán zavedenia systému e-faktúra z dielne rezortu financií, ktorý má denník Pravda k dispozícii. Ministerstvo financií chce zákon schváliť ešte do konca tohto roka. Nedávno sa skončili i verejné konzultácie k systému. Zúčastnilo sa ich 13 subjektov a dodávatelia IT systémov. Výsledky zatiaľ nie sú známe.

4. Cestovný ruch má zase svoju agentúru

Od 1. apríla, sa rozbehla agentúra pre cestovný ruch Slovakia Travel. Zatiaľ však len formálne. Staronová agentúra má podporovať domáci turizmus nielen doma, ale aj v zahraničí. Šéfom agentúry je nateraz Václav Mika. Práve on spolu so svojim tímom mal na starosti i jej vznik. Vo štvrtok to vo videu na sociálnej sieti oznámil minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). „V súlade s pravidlami spravíme najneskôr do šiestich mesiacov výberové konanie, ale celkom neskrývane, Václav je pre mňa kandidát číslo jedna,“ povedal otvorene minister dopravy.

5. Veselé pandemické sviatky

Pandémiou sužované Slovensko sa po druhý raz podrobuje režimu tvrdých obmedzení spoločenských stretnutí vo veľkonočnom čase. Veselie len v réžii rodiny, hostina ako dielo šikovných gazdiniek, ich manželov a detí. Čo si nakúpime, prípadne na vidieku ešte kde-tu dochováme, tým sa pohostíme. Taká je Veľká noc, ktorú vítame tohto roku.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo financií #Igor Matovič #plán obnovy