Hory namiesto pláže. Zopakuje sa minulé leto?

Turistické topánky namiesto plaviek – aj tento rok, zdá sa, sa mnohí k vytúženému moru nedostanú. „Súdiac podľa minulého leta, návštevníci budú opäť preferovať individuálny turizmus, budú sa pohybovať v menších skupinách,“ hovorí pre denník Pravda Zuzana Jóbová z Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja. V hľadáčiku budú najmä miesta, kde nie je veľká koncentrácia ľudí.

04.04.2021 18:00
debata (5)

Letná sezóna bude opäť o domácich návštevníkoch. Posledné slovo rovnako ako vlani bude mať pandémia. „Ak by sme mali v tejto kríze nájsť aspoň čosi pozitívne pre turizmus, potom je to možnosť upútať pozornosť na domáci turizmus a na jedinečnosť regiónov Slovenska a tento trend si udržať do budúcna,“ hovorí Zuzana Ballaschová, predsedníčka a štatutárny zástupca profesijného združenia Fórum cestovného ruchu. Práve aktuálna situácia podľa nej ponúka podnikateľom v turizme možnosť pritiahnuť záujem domácich.

Zaváži však i postoj štátu, pripomína Ballaschová. „Pri zachovaní faktorov bezpečnosti by sa mali brať do úvahy aj potreby sektora cestovného ruchu, ak nemá dôjsť k jeho úplnej deštrukcii,“ hovorí. Žiaľ, očakávať návrat čias spred pandémie už toto leto je podľa nej nemožné.

Nielen turisticky známe destinácie

Do popredia by sa mali po novom dostať i menej známe lokality Slovenska. „Najkvalitnejšie predpoklady rozvoja turizmu s účasťou zahraničných turistov počas celého roka majú Bratislavský, Liptovský, Horehronský, Tatranský, Severopovažský región,“ uvádza ako príklad Juraj Kerekeš, odborný konzultant Fóra cestovného ruchu regionálny turizmus s medzinárodnou úrovňou. Do popredia by sa tak mali dostať aj regióny s národným významom – ako napríklad Turčiansky či Oravský región. Zabúdať netreba ani na lokality s regionálnym významom. „Tie podporujú návštevnosť vo vzdialenosti do 100 – 150 kilometrov s prevládajúcou sezónnosťou,“ hovorí Kerekeš. Ide napríklad o Podunajský, Dolnopovažský, Nitriansky, Gemerský, Hornonitriansky, Pohronský či Spišský región. Pandémia rozbehla cestovný ruch i na východe. Až 80 percent návštevníkov tvorili vlani na Hornom Zemplíne a Hornom Šariši domáci turisti. „V 2021 to môže byť aj viac, lebo dovolenka v zahraničí bude zrejme obmedzená administratívnymi opatreniami ako sú covidové pasy či vstup do cieľovej destinácie,“ hovorí Igor Kňazovický z OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš. Na leto si tak pripravili pre turistov aj nové atrakcie či turistické balíčky, v príprave je aj marketingová kampaň.

Mestá v regióne doteraz nevnímali turistický ruch ako dôležitý, azda i preto do jeho rozvoja príliš neinvestovali. „Mestská, poznávacia či kulinárska alebo takzvaná pútnická turistika je u niektorých turistov obľúbená a dokáže pritiahnuť do mesta návštevníkov, čo sa prejavuje aj v ekonomických ukazovateľoch,“ hovorí Kňazovický. Ľudia podľa neho najviac vyhľadávajú Poloniny, Domašu či Medzilaborce. Tu ich láka Múzeum moderného umenia A. Warhola.

Preplnené? Ani zďaleka

„Vysoké Tatry sú, samozrejme, jednou z top destinácií, čo sa vyhľadávanosti a popularity týka, avšak ani v súčasnosti sa medializované informácie o preplnených Tatrách nezakladajú na pravde,“ hovorí Lucia Blašková z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Vysoké Tatry. Turisti mieria do slovenských veľhôr skôr počas sviatkov, prázdnin – v závislosti od počasia. Počas bežných pracovných dní je návštevnosť primeraná, počas lockdownu minimálna, dodáva Blašková. V Tatrách rátajú i s výpadkom zahraničných návštevníkov – tí tvoria bežne takmer tretinu všetkých dovolenkárov.

Na leto nateraz nechystajú v Tatrách nič veľké. „Zatiaľ neplánujeme masové hromadné podujatia, skôr komorné koncerty a zábavu rodinného charakteru, v horách i podhorí,“ hovorí Blašková. A hoci ľudia budú podľa nej bažiť po zážitkoch, kultúre a zábave, pripravujú sa i na to, aby akcie vedeli zvládnuť aj vzhľadom na pandemické opatrenia.

„V Banskobystrickom kraji sa sústredíme na udržateľný turizmus, ktorého efektom má byť rozvoj regiónov,“ hovorí Jóbová. Sústredia sa i na pritiahnutie turistov do menej známych lokalít. Top lokalitou v regióne je, samozrejme, Banská Štiavnica. A tu sa snažia vytiahnuť návštevníkov z centra mesta aj do širšieho regiónu. Navštevované sú taktiež Nízke Tatry. Samozrejmosťou zostávajú zážitkové historické vlaky, aj v tejto téme pripravujú novinky. „Pripravujeme aj atraktívnu ponuku pre nadšencov cykloturistiky s využitím jedinečnej platformy outdoor active,“ informuje Jóbová. Tá sa im osvedčila už túto zimu pri bežkách.

Výlet na jeden deň?

"Slovensko je z pohľadu príchodového medzinárodného turizmu vnímané skôr ako destinácia na krátkodobé jeden až trojdňové pobyty,“ hovorí Juraj Kerekeš. Na zvýšenie návštevnosti Slovenska je preto potrebné podľa neho nielen zvyšovať kvalitu služieb, ale i spopularizovať slovenské regióny.

V prípade zmiernenia opatrení očakáva Igor Kňazovický z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Horný Zemplín a Horný Šariš návštevnosť regiónu minimálne na takej úrovni ako v minulom roku. Turisti tu vtedy strávili v priemere 2,5 dňa. „Ponúkame zážitkovú turistiku a pre ubytovaných vytvárame balíčky atrakcií tak, aby mali program na niekoľko dní,“ hovorí. Krátkodobí návštevníci prevažujú i v Tatrách. „Jednoznačne u nás dominujú jednodňoví turisti, ale v regióne je veľká kapacita ubytovania, takže ubytovaných hostí je takisto veľká skupina,“ hovorí Lucia Blašková z OOCR Vysoké Tatry. Tamojší hotelieri lákajú dovolenkárov i na výhodné balíčky. Či sa to osvedčí, ukáže leto.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovný ruch #turizmus #leto 2021