Agentúra pre cestovný ruch prevezme turizmus od ministerstva dopravy od mája

Od dnes – 1. apríla, sa rozbehla agentúra pre cestovný ruch Slovakia Travel. Zatiaľ však len formálne. Staronová agentúra má podporovať domáci turizmus nielen doma, ale aj v zahraničí.

01.04.2021 15:17
debata (2)

Šéfom agentúry je nateraz Václav Mika. Práve on spolu so svojim tímom mal na starosti i jej vznik. Vo štvrtok to vo videu na sociálnej sieti oznámil minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). „V súlade s pravidlami spravíme najneskôr do šiestich mesiacov výberové konanie, ale celkom neskrývane, Václav je pre mňa kandidát číslo jedna,“ povedal otvorene minister dopravy.

Nová agentúra zastreší agendu cestovného ruchu, ktorá prešla na rezort dopravy po tom, ako jej predchodkyňu zrušil v roku 2016 exminister dopravy Árpád Érsek.

Ministerstvo cestovného ruchu?

„Máme ambíciu do jedného mesiaca – od 1. mája prevziať to, čo sa dnes robí na ministerstve, teda sekciu cestovného ruchu,“ povedal Václav Mika. Za dôležité teraz považuje samotné prežitie podnikov pôsobiacich v cestovnom ruchu. A následne jeho rozvoj. V novovzniknutej agnetúre má podľa Miku pracovať až stovka ľudí.

Vznikne aj ministerstvo cestovného ruchu? Doležal podotkol, že v budúcnosti môže byť táto agenda na stole, no rozhodujúci bude podiel hrubého domáceho produktu z cestovného ruchu. „Keď sa podarí urobiť z toho vážnu ekonomickú kategóriu, tak si to zaslúži možno aj vlastné ministerstvo," povedal Mika.

Európska výnimka

Slovensko bolo doetraz jediným štátom z únie, ktorá nemala strešnú organizáciu nad oblastnými a krajskými organizáciami cestovného ruchu. A taktiež jediné, čo nemalo ani samostatnú agentúru na propagovanie krajiny ako dovolenkovej destinácie nemala, vysvetlil Mika. Okrem toho chýbajú i presné dáta o turistoch, dodal.

Mika chce podporiť cestovný ruch aj v menej rozvinutých lokalitách na Slovensku. Agentúra pre cestovný ruch bude hospodáriť s rozpočtom 13,9 milióna eur. Tieto peniaze pochádzajú zo štátneho rozpočtu. Peniaze agentúry pôjdu aj propagáciu Slovenska ako atraktívnej turistickej destinácie v cudzine.

Ďalšie milióny pre cestovný ruch už budúcu stredu?

Sto miliónov podnikom dotknutých koronakrízou v cestovnom ruchu nestačí. Pomôcť má po novom ďalších 157 miliónov eur. Vláda totiž na stredajšom rokovaní predbežne súhlasila s požiadavkou ministra dopravy o navýšenie pomoci pre tento sektor. „Vďaka tomu budeme môcť spustiť ďalšiu etapu Schémy minimálnej pomoci do 200 tisíc eur aj Veľkú schému do 10 miliónov, akonáhle ju schváli Brusel,“ napísal ešte v stredu na sociálnu sieť minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Rokovať o navýšenie pomoci pre cestovný ruch v hodnote 157 miliónov eur, bude ešte Doležal s novým ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #turizmus #Václav Mika #andrej doležal #Slovakia Travel