Chorvátsko sa od apríla otvára turistom. Deti testy nepotrebujú

Turisti z Európskej únie, resp. zo schengenského priestoru, môžu vstúpiť do Chorvátska s podmienkou predloženia negatívneho testu. Deti do siedmich rokov cestujúce s rodičom nepotrebujú žiadne testy.

31.03.2021 18:45
Rovinj, cyklistka, bicykel, Chorvátsko Foto:
Chorvátsko sa, ako jedna z prvých európskych krajín, otvára zahraničným turistom.
debata (12)

Vstup do Chorvátska je povolený za splnenia jednej z troch nižšie uvedených podmienok. Ak náhodou ani jednu nespĺňajú, do krajiny ich pustia, avšak musia podstúpiť karanténu i test na jeho území. Absolvovanie testu urýchli ukončenie 10-dňovej karantény.

Splniť treba jednu zo základných podmienok vstupu do Chorvátska

  1. Predloženie negatívneho PCR testu alebo antigénového testu, uvedeného na Spoločnom zozname antigénových testov vzájomne uznávaných členskými štátmi Európskej únie. Pričom výsledky testu nesmú byť staršie ako 48 hodín. V prípade rýchleho antigénového testu a pobytu v Chorvátskej republike na viac ako 10 dní sa test musí vykonať znova do desiateho dňa odo dňa vykonania pôvodného testu.
  2. Predloženie osvedčenia o očkovaní pre osoby, ktoré dostali 14 dní od prvého očkovania druhú dávku vakcíny COVID-19 alebo ak uplynulo 14 dní od jednorazovej vakcinácie vakcínou, na ňu schválenou.
  3. Predloženie testu, ktorý potvrdzuje, že osoba sa zotavila z infekcie vírusom SARS-CoV-2, pričom test nesmie byť starší ako 180 dní a musel byť vykonaný minimálne 11 dní pred príchodom na hraničný prechod, alebo predloženie potvrdenia o prekonaní choroby COVID-19 vydaného lekárom.

Deti mladšie ako sedem rokov, ktoré cestujú s rodičom (zákonným zástupcom), sú vyňaté z povinnosti prezentovať negatívny výsledok testu a karantény. A to v prípade, ak majú rodičia (zákonní zástupcovia) negatívny výsledok PCR testu alebo rýchleho antigénového testu alebo potvrdenie o očkovaní proti chorobe COVID-19.

Pri prekračovaní hraničných priechodov Chorvátskej republiky a pobyte v Chorvátskej republike sú všetky osoby povinné dodržiavať epidemiologické opatrenia a všeobecné a špeciálne odporúčania a pokyny Chorvátskeho ústavu verejného zdravia. Všetkým zahraničným cestujúcim, pokiaľ splnia podmienky pre vstup do Chorvátskej republiky, sa odporúča vstup oznámiť vopred pomocou aplikácie https://entercroatia.mup.hr/.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #turistická sezóna #letná turistická sezóna #otváranie krajiny