Maloobchodníci chcú žalovať štát

Prevádzky sú zatvorené už viac ako 100 dní a schémy podpory považujú maloobchodníci za nedostatočné. Navyše sa ich požiadavkami štát odmieta zaoberať.

31.03.2021 12:17
SR Košice Obchody Zákaz Vychádzania Lockdown... Foto: ,
Malobchodné prevádzky sú zatvorené už vyše 100 dní a mnohé sa ocitli na hranici krachu.
debata (1)

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISKM) upozorňuje, že v nedeľu 28. 3. 2021 boli ich prevádzky zatvorené presne 100 dní. To je o viac ako 40 dní dlhšie, ako tomu bolo počas prvej vlny. Vláda sa však tvári, ako keby maloobchod vôbec neexistoval.

V ostatných krajinách podľa ISKM pristupujú k podpore domácich podnikateľov flexibilne a reagujú na zmeny v pandemickej situácii. Aj keď sú prevádzky zatvorené dlhodobo, schvaľujú ďalšie a ďalšie balíky podpory, ktoré umožňujú dotknutým segmentom prežiť.

U nás však existujú pre maloobchod jediné dve schémy – na zamestnancov a na nájomné, pričom obe boli schválené ešte počas prvej vlny (alebo tesne po nej) a odvtedy sa v oblasti podpory nezmenilo absolútne nič. Podnikateľom preto dochádza trpezlivosť.

Vláda podľa nich rieši svoje vlastné problémy a na požiadavky ISKM nijako nereaguje „Žiadali sme najmä o podporu fixných nákladov, ktoré podnikatelia stále musia platiť bez toho, aby mali možnosť zarobiť na svoje fungovanie. Zo strany ministra financií nám táto podpora bola prisľúbená, avšak zostalo iba pri sľuboch,“ hovorí predseda ISKM Daniel Krakovský.

Maloobchodníci aj z tohto dôvodu už pracujú na žalobe, ktorú na štát budú podávať, aby si svoje odškodnenie vydobyli súdnou cestou. Ak štát prevádzky zatvoril, mal by ich totiž podľa ISKM aj dostatočne kompenzovať tak, aby sa podnikatelia nemuseli pozerať, ako ich dlhoročné podnikanie krachuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ISKM #Daniel Krakovský #podpora maloobchodu #žaloba na štát