Ekonomika porastie o 5 %. Na predkrízovú úroveň sa dostaneme do konca roka, odhaduje NBS

Prognózu vývoja ekonomiky v najbližšom štvrťroku predstavil guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír a viceguvernér Ľudovít Ódor.

31.03.2021 10:00 , aktualizované: 10:44
debata (13)

„Naša ekonomika porastie v tomto roku rýchlosťou 5 %. Predkrízovú úroveň by sme mohli dosiahnuť ešte koncom tohto roka,“ povedal Kažimír. Budúci rok porastie ekonomika ešte rýchlejšie a to tempom 5,6 percenta, dodal. V roku 2023 rast o niečo spomalí, keď sa dostane na 3,7 percenta.

V poslednej zimnej edícii NBS zlepšila svoj odhad vývoja. A rátala pre minulý rok s prepadom o 5,7 percenta, pre tento rok zase s rastom o 5,6 percenta. Boli to o poznanie lepšie čísla ako vlani na jeseň, keď ešte regulátor hovoril o prepade o 8,2 percenta v minulom roku.

Inflácia by mala byť v tomto roku podľa NBS 1,3 percenta, v nasledujúcich rokoch tesne pod dvoma percentami. Zamestnanosť sa má tento rok medziročne prepadnúť o 0,6 percenta. Budúci rok by mala rásť o 0,8 percenta.

Úrokové sadzby sa stále držia na rekordne nízkych úrovniach. „To pomohlo aj väčšiemu objemu úverov, ktoré pomáhali primrznutej ekonomike,“ povedal Kažimír. Prínos menovej politiky bol v tomto období nenahraditeľný, do­dal.

Slovenský balík tej národnej pomoci je jeden z najmenších v eurozóne, upozornil guvernér NBS. Od začiatku krízy varujeme, aby prílišná rozpočtová zodpovednosť neviedla k tomu, že sa niektorým ľuďom pomoc nedostane,“ povedal. Okrem toho Slovensko naďalej podľa Kažimíra pomaly čerpá eurofondy. „Ak odpočítame vyplácanie pomoci, tak naše čerpanie eurofondov zase pokleslo,“ povedal. Nezanedbateľný v zotavovaní ekonomiky po pandémii bude i Plán obnovy. „Je skvelé, že ho máme, ale stále je to len plán na papieri,“ povedal Kažimír.

Znaky optimizmu vidieť podľa viceguvernéra NBS i v zahraničí. „Vidieť to aj na očakávaniach firiem, ktoré sa postupne dostavajú na vyššie úrovne,“ povedal Ódor. Ukazuje to i nárast cien komodít, dodal.

Čo spraví s ekonomikou vývoj epidemiologickej situácie? „V základnom scenári prognózujeme, že by sme sa konečne mohli dostať na minimálne úrovne obmedzení,“ povedal Ódor. Pripomenul, že dôležité sú tri V – a to prežiť Veľkú noc, vakcinovať a vyvarovať sa prílišnému optimizmu.

Národná banka Slovenska (NBS) po zmenách vo vydávaní pravidelných publikácií premenovala svoju štvrťročnú správu „Ekonomický a menový vývoj, jarná edícia". Tá bola doteraz známa ako Strednodobá predikcia.

Správa so štvrťročnou periodicitou hodnotí aktuálny vývoj a zároveň prináša pohľad na očakávaný vývoj ekonomiky v strednodobom horizonte. V aktuálnom vývoji sa analyzuje vývoj ekonomiky Slovenska na základe štvrťročných a mesačných údajov o inflácii (spotrebiteľské ceny), reálnej ekonomike (HDP, tržby, priemyselná produkcia, predstihové indikátory, zahraničný obchod) a trhu práce (zamestnanosť, nezamestnanos­ť, mzdy).

Súčasťou sú aj analýzy na aktuálne témy a hodnotenie nálad medzi podnikateľmi. Samostatná kapitola je venovaná menovým podmienkam na Slovensku. Strednodobá predikcia makroekonomického vývoja je založená na predpokladoch vývoja externého prostredia a obsahuje predikciu inflácie, HDP a jeho komponentov, trhu práce a platobnej bilancie v strednodobom horizonte (na aktuálny rok a na nasledujúce dva roky).

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #NBS #vývoj ekonomiky #strednedobá predikcia