Cestovný ruch sa dočkal. Agentúra Slovakia Travel vznikne 1. apríla

A je to tu! Toľko očakávaná nová agentúra pre cestovný ruch Slovakia Travel štartuje s niekoľkomesačným oneskorením - od 1. apríla. Pre denník Pravda to potvrdil hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf. „Zriadenie agentúry si vyžaduje množstvo krokov, ktoré sa nám podarilo naplniť,“ povedal. Pôvodne sa počítalo, že všetko bude hotové už koncom minulého roka.

30.03.2021 17:54
debata (9)

Kto novú inštitúciu povedie? Meno riaditeľa je nateraz neznáme, isté je len to, že vznik agentúry zastrešuje manažér Václav Mika. Práve on riadi tím ľudí, ktorý je zodpovedný za vznik agentúry. „Do polroka od jej vzniku bude vyhlásené výberové konanie na riaditeľa agentúry,“ hovorí Rudolf. Nová agentúra zastreší agendu cestovného ruchu, ktorá prešla na rezort dopravy po tom, ako jej predchodkyňu zrušil v roku 2016 exminister dopravy Árpád Érsek. Cestovný ruch tak riešilo priamo ministerstvo.

Milióny pre turizmus

Po novom agentúra preberie všetky aktivity na podporu a rozvoj slovenského turizmu. Nová agentúra pre cestovný ruch bude hospodáriť s ročným rozpočtom 13,9 milióna eur. Finančné prostriedky pochádzajú zo štátneho rozpočtu.

„Agentúra je aj v týchto časoch krízy spôsobenej pandémiou viac ako žiaduca,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Nová inštitúcia by mohla podľa neho zastrešiť i chýbajúce dáta o spotrebiteľských náladách a plánoch turistov. Rezort dopravy tvrdí, že agentúra bude mať k dispozícii dátové analytické centrum a tiež mapovacie štúdie, ktoré budú nevyhnutnou súčasťou stratégie cestovného ruchu. „Jednou z hlavných priorít agentúry bude čo najskôr obnoviť dôveru turistov z takzvaných zdrojových trhov v naše služby,“ hovorí Harbuľák.

Pomoc pre cestovný ruch, ktorú rezort dopravy vypláca, však zostane naďalej v rukách ministerstva. Slovakia Travel bude však podľa Rudolfa môcť robiť niektoré administratívne procesy spojené so schémou pomoci.

Zastreší regióny

Hlavnou náplňou agentúry však bude podľa Rudolfa nadväznosť už na existujúce regionálne štruktúry. A to oblastné a krajské organizácie cestovného ruchu. Slovensko je totiž jedinou krajinou, ktorá síce má regionálne a krajské organizácie cestovného ruchu, no nemá nad nimi strešnú organizáciu, spresňuje ministerstvo dopravy. „Založením Slovakia Travel vytvoríme uzatvorený celok,“ dodáva Rudolf.

Nemá však ísť len o marketing. Na svoje plecia si zoberie aj propagáciu Slovenska ako atraktívnej turistickej destinácie v cudzine. „Slovakia Travel bude mať aj analytickú funkciu,“ informuje Rudolf. Bude teda aj hodnotiť efekty cestovného ruchu. Konkrétne prínosy budú sledované cez kľúčové ukazovatele výkonnosti KPI (Key Performance Indicators), teda podiel cestovného ruchu na hrubom domácom produkte (HDP), priemerný počet prenocovaní zahraničných turistov a priemerné výdavky na jedného návštevníka, vysvetľuje Rudolf.

Zo sto miliónov zostalo dvadsať. Na ďalšie peniaze sa čaká

Stomiliónová pomoc pre cestovný ruch sa ukázala ako nepostačujúca. Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) preto žiadal zvýšenie pomoci pre cestovný ruch o ďalších 179 miliónov eur. Podľa informácií denníka Pravda ešte vláda milióny zo štátneho rozpočtu neuvoľnila. Rezort dopravy však verí, že sa to čoskoro stane. Aktuálne z balíka 100 miliónov zostalo 20 miliónov. „Čo nestačí na pokrytie pomoci za november 2020 – február 2021 v schéme de minimis,“ hovorí Ivan Rudolf, hovorca ministerstva dopravy.

No čaká sa aj na 10-miliónovú, takzvanú veľkú pomoc pre jeden podnik v cestovnom ruchu – o tej teraz rozhoduje Brusel. „Aby sme ju mohli po schválení aj spustiť, potrebujeme nové finančné zdroje, z ktorých by sme vyplácali príspevky za oprávnené obdobie apríl – október 2020,“ hovorí Rudolf. Dodáva, že podľa ohlasov z Bruselu rezort dopravy očakáva, že veľká pomoc pre cestovný ruch bude schválená. „Ak ju aj Európska komisia schváli, potrebujeme na jej spustenie ďalší balík financií,“ dodal Rudolf.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #Slovakia Travel