Ministerstvo financií zavŕšilo sériu tematických okrúhlych stolov k plánu obnovy

Tematické okruhy k jednému z najmedializovanejších dokumentov ministerstva financií - Plán obnovy a odolnosti - sa skončili. Diskutovalo na nich dokopy vyše 200 zástupcov zo 100 subjektov počas 18 hodín v priebehu dvoch týždňov. Proces prípravy plánu sa tak blíži do finále.

30.03.2021 10:29
eduard heger, plán obnovy Foto: ,
Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) predstavil plán obnovy.
debata (1)

Šesť online rokovaní s rôznymi partnermi na témy zelená ekonomika; vzdelávanie; veda, výskum a inovácie; zdravotníctvo; digitalizácia a efektívna verejná správa sa pod vedením rezortu financií konali od 10. do 22. marca. Účastníkmi boli predstavitelia samospráv, sociálni partneri, rôzne národné, ale aj regionálne združenia, podnikatelia či mimovládne organizácie. Okrúhle stoly viedlo ministerstvo financií za prítomnosti zástupcov relevantných ministerstiev, ktoré zodpovedajú za prípravu jednotlivých komponentov.

Čo bude ďalej?

Rezort tak teraz pracuje na vyhodnocovaní medzirezortného pripomienkového konania, v rámci ktorého obdržal vyše 2400 pripomienok.

„Plán obnovy je dlhodobo v centre verejnej pozornosti. Množstvo pripomienok si vysvetľujeme veľkým záujmom odbornej aj širokej verejnosti o reformnú agendu, ako aj nevyhnutnosťou reforiem v kľúčových oblastiach, ktoré tu posledné roky absentovali," hovorí generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na ministerstve Lívia Vašáková. Materiál je výnimočný nielen rozsahom navrhovaných opatrení či presahom na mnohé ďalšie ministerstvá, ktoré sú zodpovedné za prípravu jednotlivých komponentov, dodáva.

Práve kombinácia investícií a reforiem z neho podľa nej robí nástroj na obnovu hospodárskeho rastu. "Teší nás, že sa práve tento materiál stal najdiskutovanejším dokumentom za dlhé obdobie,“ dodáva.

Aká bude implementácia

Zároveň sa v piatok, 26. marca, skončilo aj medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu zákona o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti, ktorý definuje proces implementácie, finančné vzťahy a ich vysporiadanie a ďalšie ustanovenia o poskytovaní prostriedkov mechanizmu. Začalo sa tiež ďalšie kolo technických rokovaní s Európskou komisiou.

Priority plánu obnovy vychádzajú z odporúčaní Európskej komisie, z Programového vyhlásenia vlády a Národného programu reforiem. Konečný termín na zaslanie plánu obnovy je pre všetky členské krajiny rovnaký – a teda 30. apríl 2021.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo financií #plán obnovy