Parlament po týždni opäť rokuje. Na pláne je predlžovanie nulovej dane pri respirátoroch, ale aj stav klimatickej núdze

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO) otvoril šiesty deň 25. schôdze parlamentu. Poslanci tak po týždňovom prerušení pokračujú v programe. Prerokovať majú ešte niekoľko bodov, medzi nimi aj dva vládne návrhy súvisiace s pandémiou nového koronavírusu, o ktorých rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

30.03.2021 09:33
debata (1)

V úvode dňa začali diskusiou k poslaneckému návrhu novely zákona o cestnej doprave. Novela hovorí, že kompetencie objednávateľa dopravných služieb vo verejnom záujme by sa mali doplniť. Upraviť by sa mali napríklad právomoci objednávateľa nariadiť dopravcovi prevádzkovanie dopravy počas mimoriadnych situácií.

V zrýchlenom režime rokujú poslanci o novele zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti. Umožniť má posielanie žiadosti o odklad daňového priznania aj elektronicky e-mailom či predĺžiť uplatňovanie nulovej sadzby dane z pridanej hodnoty na respirátory triedy FFP2 a FFP3 do 30. júna. Nastavuje dopredaj cigariet, ktoré boli zdanené sadzbou spotrebnej dane platnou do 31. januára, až do vypredania zásob.

Rovnako v zrýchlenom režime by mali rozhodnúť o balíku noviel v oblasti zdravotníctva súvisiacich s druhou vlnou pandémie. Umožniť sa má príbuzným zdravotníkov, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19 po nakazení sa v práci, dostať od štátu odškodné. Pacientom s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, u ktorých po prekonaní pretrvávajú respiračné, nervovo-svalové alebo pohybové ťažkosti, by sa mohla uhrádzať liečba v kúpeľoch. Legislatíva sa zaoberá i použitím nosových rýchlotestov určených na profesionálne použitie aj nezaškolenými osobami.

Čaká ich tiež schéma pomoci pre oblasť cestnej dopravy, ktorej cieľom je zmierniť dôsledky koronakrízy na tento sektor. Poslanci už pritom schválili pre tento návrh zákona skrátené legislatívne konanie.

Počas schôdze by mali pokračovať aj v diskusii ku klimatickej petícii, prihlásených je ešte niekoľko rečníkov. O uznesení k nej by malo plénum aj rozhodnúť. Petíciu Za klímu, za budúcnosť spustila iniciatíva Klíma ťa potrebuje koncom septembra minulého roka. Žiada v nej o vyhlásenie klimatickej núdze s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu Slovenska už v roku 2040. Tiež chce, aby vláda do konca roka 2021 pripravila záväzný plán jej dosiahnutia, a žiada ju o podporu najvyššieho sprísnenia klimatických cieľov EÚ.

Na programe majú zákonodarcovia aj niekoľko poslaneckých návrhov. Plénum čaká aj voľba člena Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) a dvoch členov Dozornej rady ÚPN, ako aj voľba členov Rady RTVS.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentná schôdza #Hrdinovia klímy