Koronakríza prehĺbila regionálne rozdiely. Najviac chudobných má Banská Bystrica a Prešov

Najviac chudobných ľudí je v Banskobystrickom a Prešovskom kraji. Ide o takmer 400-tisíc ľudí. Aktuálne je podľa Štatistického úradu ohrozených chudobou 16,3 % obyvateľov Slovenska, čo predstavuje 872-tisíc ľudí. Výrazné rozdiely v platoch, zamestnanosti a celkovej životnej úrovni sa najmä počas koronakrízy zväčšujú.

29.03.2021 10:42
debata

„Slovensko sa dlhodobo zaraďuje medzi krajiny s výraznými hospodárskymi a sociálnymi rozdielmi medzi regiónmi. Nerovnomernosť medzi jednotlivými krajmi súvisí predovšetkým s rôznym ekonomickým rozvojom regiónov. Problémy chudobnejších krajov sa prehlbujú aj v dôsledku stále pretrvávajúcich aspektov ako je napríklad nedostatočne rozvinutá infraštruktúra, pomalé tempo budovania dopravnej siete, slabšie sa rozvíjajúce podnikateľské prostredie a taktiež nižšia vzdelanostná úroveň časti obyvateľstva,“ hovorí Lenka Buchláková, ekonomická analytička spoločnosti FinGO.sk.

Situácia sa s počtom chudobných v Banskobystrickom a Prešovskom kraji už niekoľko rokov zhoršuje. Horšia situácia s nadpriemerným počtom ohrozených chudobou je aj v Košickom kraji či v Žilinskom kraji (obe do úrovne 20 %). Z pohľadu regiónov sú najmenej ohrození ľudia v Bratislavskom kraji (7,9 %). Pod celoslovenským priemerom sú regióny Nitrianskeho kraja (13,1 %), Trnavského kraja (11,2 %) a Trenčianskeho kraja (10,6 %).

„V chudobou ohrozených regiónoch evidujeme aj vysokú mieru nezamestnanosti, avšak len tretina ľudí, ktorí poberajú sociálne dávky a príspevky, sa vďaka nim dostáva mimo pásma chudoby. Až dve tretiny v ňom naďalej zostávajú,“ hovorí Buchláková. Títo ľudia si nemôžu dovoliť ísť ani raz za rok na jednotýždňovú dovolenku mimo domu alebo jesť mäso či rybu aspoň každý druhý deň. Majú nedoplatky spojené s hypotékou alebo nájomným, úhradou za energie alebo splácaním nákupov na splátky a iných pôžičiek. Táto situácia sa vlani medziročne zhoršila, a očakávame, že vzhľadom na súčasnú situáciu spojenú s pandémiou koronavírusu, sa počet ľudí v materiálnej deprivácii môže opäť navyšovať, najmä v hladových dolinách na juhu a východe Slovenska, dodala analytička.

Medziročný nárast samotnej hranice chudoby pre jednočlennú domácnosť predstavoval vlani približne 33 eur na mesiac. Pre domácnosť 2 dospelých s 2 deťmi do 14 rokov bola celková ročná hodnota hranice rizika chudoby na úrovni 10 230 eur, čo pre tento typ domácnosti predstavovalo priemerne 853 eur na mesiac. V porovnaní s predchádzajúcim rokom išlo o takmer 9-percentný nárast, v absolútnom vyjadrení približne 69 eur na mesiac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠÚ SR #chudoba #koronakríza