Pandémia brzdí príspevky do druhého piliera. Platby môžu meškať aj kvôli firme

Príspevky do fondu druhého piliera môžu meškať aj niekoľko mesiacov. Na podobnú situáciu upozornil denník Pravda aj čitateľ, ktorý nechcel byť menovaný. Nejde však o žiadnu mimoriadnu situáciu. Platby totiž rozdeľuje Sociálna poisťovňa, ktorá na to má spravidla dva mesiace od zaplatenia sociálnych odvodov. Reálne problémy s príspevkami však môže zamestnancom spôsobiť nezodpovedná firma, ale aj pandémia.

29.03.2021 10:00
debata

Sociálna poisťovňa posiela príspevky hromadne každý mesiac na účty nepriradených platieb jednotlivým dôchodkovým správcovským spoločnostiam (DSS). Kvôli koronakríze sa však platby poistného za niektoré mesiace odsúvali. Za vlaňajší apríl ich firmy dokonca platiť nemuseli vôbec. Ide o sociálne odvody, ktoré platí zamestnávateľ. V praxi tak poistenie platí len zamestnanec zo svojej mzdy.

Za apríl sa odvody neplatili

Príspevky do druhého piliera sa tak za odložené mesiace zaúčtujú až potom, keď ich firmy splatia. Zatiaľ to musia stihnúť do konca júna tohto roka. „Uvedené platí pre obdobia marec 2020, máj až júl 2020, december 2020, január a február 2021,“ vysvetľuje hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková. Najnovšie by sa mali posúvať aj odvody za tohtoročný marec.

Podľa jej slov to platí tiež pre obdobie neuhradeného poistného za minuloročný apríl u firiem, ktoré požiadali o odpustenie poistného. Za tento mesiac sa príspevky z odvodov, ktoré platí zamestnávateľ, ľuďom nepripíšu už nikdy. Dvoráková tiež upozorňuje, že rozdeľovanie príspevkov sa nerobí manuálne, čo vylučuje aj ľudskú chybu.

„Príspevky sú generované a postupované automatizovane prostredníctvom informačného systému Sociálnej poisťovne na základe údajov a prípadných zmien vykonaných v registri poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia,“ konkretizuje hovorkyňa Sociálnej poisťovne.

Video
O výpise z účtu z II. piliera, číslach, ktoré v ňom nájdete a krokoch, ktoré treba urobiť pre vyšší dôchodok s Jánom Šebom, ekonómom z UMB Banská Bystrica. Odvysielané 17. 2. 2021.

Nezodpovedná firma

Včasné pripisovanie príspevkov môže brzdiť aj nezodpovedný zamestnávateľ. Ten musí okrem platby poistného posielať aj takzvaný výkaz zaplatených odvodov za zamestnancov. Napríklad za december platí firmy odvody do konca nasledujúceho mesiaca. Ak predložil poisťovni aj povinný výkaz, príspevky sa do druhého piliera pripíšu až niekedy vo februári.

Platby do DSS môžu meškať aj z iných dôvodov. Ide napríklad o obdobie počas práceneschopnosti a poberania nemocenských dávok. Ide spravidla o obdobie, keď je platenie odvodov prerušené. Príspevky nemusia prísť na účet aj niekoľko mesiacov. Ide však o individuálne prípady, keď prebieha zúčtovanie pri nezrovnalosti v príspevkoch.

Napríklad ak Sociálna poisťovňa poslala do DSS vyššiu sumu, ako mala poslať. „Ak sporiteľovi boli postúpené príspevky neoprávnene, po zistení tejto skutočnosti sú vyrovnané s príspevkami, na ktoré vznikne sporiteľovi nárok v budúcnosti,“ vysvetľuje hovorkyňa. Ďalšie príspevky tak bude poisťovňa posielať až po skončení zúčtovania.

Sú meškajúce príspevky problém?

Peniaze v druhom pilieri sa zhodnocujú v rôznych fondoch. Ide však o proces, keď výnosy z vložených peňazí ovplyvňuje situácia na trhoch. Ak meškanie príspevkov do druhého piliera spôsobí napríklad nezodpovedná firma, môže svojho zamestnanca ukrátiť o lepšie zhodnotenie počas daného obdobia. Dôchodkové sporenie je však dlhodobá záležitosť, preto sa prípadné straty alebo nevýhody nedajú vyčísliť a ide skôr o individuálne situácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #penzia #II. pilier #DSS #sporenie na dôchodok