5 správ alebo čo všetko stihol Sulík za rok ministrovania a ako je to so sporom okolo biomasy

Tento týždeň priniesol ďalšie zmeny na ministerských stoličkách. Tentokrát odstúpil šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS) a dočasne ho nahradil minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina).

28.03.2021 12:00
debata (9)

Za rok vo funkcii však predseda strany Sloboda a Solidarita stihol celkom dosť. Od schémy pomoci s nájmami pre podnikateľov, ktorým skomplikovala život korona, cez prvé presadené „Podnikateľské kilečko“, druhé, zatiaľ len predstavené, až po nepresadený odškodňovací zákon, ktorý mal firmám pomôcť s fixnými nákladmi.

Divákov si získal aj spor medzi spomínaným rezortom hospodárstva a europoslancom Martinom Hojsíkom (Progresívne Slovensko), ktorého ústredným bodom bola európska legislatíva o obnoviteľných zdrojoch energie. Europoslanec má za to, že rezort hospodárstva sa spoločne s ďalšími ministerstvami niektorých členských štátov snaží o zvoľnenie zákonov týkajúcich sa využívania dreva ako obnoviteľného zdroja. Podľa ministerstva však má ísť len o zosúladenie dvoch legislatív s cieľom zastabilizovať „regulačný rámec, čo je kľúčové pre dlhodobé investície v energetike“.

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

1. Rok Sulíka priniesol veľa zmien

Po ministrovi práce odišiel aj šéf rezortu hospodárstva. Richard Sulík (SaS) po roku v úrade z dôvodu vládnej krízy končí svoje pôsobenie na ministerstve hospodárstva. Zatiaľ nie je jasné, kto ho vo funkcii nahradí, ani či post ostane stále v rukách strany Sloboda a Solidarita. Nateraz je dočasne poverený viesť rezort hospodárstva terajší minister dopravy a zastupujúci minister práce Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Denník Pravda vám prináša sumár najväčších zmien a rozhodnutí, ktoré Sulík počas 12 mesiacov v pozícii ministra urobil.

2. Podporí štát pálenie lesov? Rezort hospodárstva to odmieta

Podpísal sa pod list požadujúci premenovanie drancovania lesov na zelenú investíciu. Tak znie kritika činnosti teraz už bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z pera europoslanca Martina Hojsíka (Progresívne Slovensko). Tá len minulý týždeň rozprúdila debatu o miere využívania dreva ako obnoviteľného zdroja energie (OZE) na Slovensku. Rezort hospodárstva sa bráni. Vraj podpísaním listu adresovaného eurokomisárke Maidred McGuiness šlo len o snahu o zladenie dvoch európskych dokumentov – legislatívy o investíciách do environmentálne udržateľných projektov, takzvanej taxonómie, so smernicou o obnoviteľných zdrojoch energie – RED2.

3. Holý prichádza so stavebným zákonom. Čo na to mestá a obce?

So zdĺhavými vybavovačkami na stavebných úradoch by mal zatočiť nový stavebný zákon. Chystá ho podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina). Pôvodný zákon má už takmer 45 rokov, bol viac ako 40-krát novelizovaný. Do pripomienkového konania by sa návrh mal dostať do piatich až šiestich týždňov. Holý tvrdí, že po novom bude stavebné konanie výrazne rýchlejšie. „Chceme procesy sprehľadniť a zjednodušiť. A tiež zamedziť vzniku šedých zón, kde vzniká priestor na korupciu,“ povedal Holý. Celý proces sa má skrátiť takmer z roka na mesiac a pol. Vzniknúť má jeden špecializovaný stavebný úrad. Nateraz sú stavebné úrady pod správou miest. Mestám však zmena príliš nevonia.

4. Ceny bytov ďalej rastú. Čo bude ďalej?

Pandémia zdražovanie na realitnom trhu nezastavila. Záujem o kúpu bytu či domu je stále vysoký, no ponuka je slabá. V minulom roku nehnuteľnosti zdraželi o 12 percent. V poslednom štvrťroku si dokonca pripísali až 16 percent, čo bolo najviac od prudkého rastu cien v predkrízovom roku 2008.

Tento rok si ceny nehnuteľností pripíšu ďalších päť až 10 percent, odhaduje analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. „Dôvodom je obrovský dopyt domácností, ktorým reálne príjmy až tak výrazne nepoklesli,“ hovorí. Pandémia totiž siahla skôr na príjmy menej zarábajúcich ľudí, vysvetľuje analytik – naopak, stredná vrstva a ľudia s vyššími príjmami majú dostatok kapitálu. Dopyt po nehnuteľnostiach však tlačia hore i nízke úrokové sadzby hypoték. Tie dosiahli svoje historické minimá, pohybujú sa totiž okolo jedného percenta.

5. Zelený cestovný ruch? Brusel chce podporiť agroturistiku a cestovanie vlakom

Bezpečné, udržateľné a ekologické, s platným covidovým pasom, širším výberom vidieckych destinácií a rozšírením značky Ecolabel i na hotely a podniky. Také má byť postpandemické cestovanie podľa Európskeho parlamentu. Europoslanci sa na tom zhodli vo štvrtok, a to hlasovaním o nelegislatívnom uznesení. To má viesť k vytvoreniu stratégie pre udržateľný cestovný ruch. Za bolo 408 poslancov. Na ťahu je tak Európska komisia.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #hypotéka #cestovný ruch #Richard Sulík #biomasa #ceny bytov #Štefan Holý