Cez víkend sa prechádza na letný letový poriadok, letné linky však zatiaľ nepribudnú

Vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu a dobiehajúce lockdowny vo väčšine európskych krajín bol štart letných liniek posunutý na mesiace máj a jún. Aktuálne je možné z Letiska M. R. Štefánika využiť tri pravidelné letecké linky.

26.03.2021 11:22
odstavene lietadla, letisko Bratislava Foto: ,
Momentálne z Bratislavy pravidelne lietajú tri linky.
debata

Zmenou času zo zimného na letný v nedeľu 28. marca sa v letectve prechádza zo zimného na letný letový poriadok. Kým tradične sa letný letový poriadok rozbieha na plné obrátky hneď s prechodom na letný čas, tento rok vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu a dobiehajúce lockdowny vo väčšine európskych krajín bol štart letných liniek posunutý na mesiace máj a jún.

Aktuálne je možné z Letiska M. R. Štefánika využiť 3 pravidelné letecké linky. Dopravca Wizz Air zabezpečuje lety do Londýna-Lutonu 1 x týždenne, dopravca Air Cairo prevádzkuje lety do egyptskej Hurghady a z nej rovnako raz týždenne a slovenský dopravca AirExplore lieta do švédskeho Štokholmu 2 x mesačne.

Prechodom na letný letový poriadok cez víkend z 27. na 28. marca pribudnú k uvedeným trom pravidelným linkám aj lety do Kyjeva-Žuljany (Wizz Air) a Londýna-Stanstedu (Ryanair).

Viac letov by malo na Letisku M. R. Štefánika pribudnúť od mája, kedy dopravcovia plánujú spustiť aj lety do Sofie, Skopje, Ľvova, Odesy (všetky lety Wizz Air) a tiež do Milána, Ríma, Bruselu-Charleroi, Alghera na Sardínii, Birminghamu, Edinburghu, Leedsu-Bradford, Manchesteru, Kyjeva-Boryspiľu a Dublinu (všetky lety Ryanair).

Od júna predáva dopravca Ryanair letenky z Bratislavy tiež do bulharského Burgasu, na Pafos na Cypre, na ostrov Korfu, na španielsku Malorku a do Malagy. Do konca júna navyše dopravca umožňuje zmeniť si zakúpený let bez poplatku.

Počas leta sú nahlásené aj charterové a pravidelné lety cestovných kancelárií do dovolenkových letovísk v Grécku, Turecku, Bulharsku, na Cypre, Kapverských ostrovoch, v Španielsku, v Taliansku či v Tunisku.

V období od 20. marca 2021 do 28. apríla 2021 platí podľa uznesenia vlády SR č. 160/2021 zákaz vychádzania, ktorý sa nevzťahuje na cestu na účel vycestovania do zahraničia, okrem cesty na rekreáciu v zahraničí. Pri odletoch do zahraničia je potrebné v závislosti od jednotlivých destinácií preukázať sa negatívnym RT-PCR testom či zotrvať v karanténe, po prílete na Slovensko sa vyžaduje registrácia, domáca izolácia a testovanie na Covid-19.

Letisko bude v apríli 10 dní zatvorené

V období, počas ktorého nie je možné cestovať na dovolenky (konkrétne od 14. apríla do 24. apríla) prebehne na letisku rekonštrukcia križovatky oboch vzletových a pristávacích dráh. V uvedených dňoch bude letisko uzatvorené pre leteckú dopravu (okrem heliportov). „Rekonštrukcia križovatky dráh bola dlho plánovaná a leteckí dopravcovia boli o nej vopred informovaní, preto na dané obdobie letenky nepredávali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letisko M. R. Štefánika #letový poriadok #letecké linky