Zdravotníci majú problémy pri preplácaní pandemickej PN, zmeniť by to mala novela zákona

Rezort práce pripravil pozmeňujúci návrh, ktorý by mal preplýcania pandemickej PN zdravotníkom zjednodušiť. Predložený bude na aktuálnej schôdzi NR SR, zrejme v utorok 30. marca.

26.03.2021 09:45
koronavírus Foto:
Zdravotníci majú problém s uznávaním pandemickej PN, situáciu by mala vyriešiť novela zákona o sociálnom poistení.
debata (1)

Ako uviedla hovorkyňa rezortu práce a sociálnych vecí Michaela Slivková Kirňaková, rezort pripravil pozmeňujúci návrh zákona o sociálnom poistení na základe žiadosti ministerstva zdravotníctva. Slovenskí zdravotníci majú totiž podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského čoraz väčší problém s priznaním COVID-ovej PN po infikovaní sa v práci. Návrh bude predložený na aktuálnej schôdzi NR SR, predpokladaný termín je v utorok 30. marca. Jeho znenie podľa Slivkovej Kirňakovej odsúhlasili všetky štyri koaličné strany.

„Každý zdravotník, ktorý sa nakazí v práci, má, okrem pandemickej PN-ky, nárok aj na úrazový COVID príplatok,“ doplnila hovorkyňa rezortu práce. Na štvrtkovom tlačovom brífingu však prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár konštatoval, že úrazový príplatok nie je riešením, ktoré od legislatívy očakávali. Lekári žiadajú nastaviť legislatívu tak, aby zdravotníkom, ktorí počas pandémie ochoreli na COVID-19, Sociálna poisťovňa vyplácala 100 % kompenzáciu pracovnej neschopnosti, ako je to napríklad pri ozbrojených zložkách.

Ako Visolajský uviedol na štvrtkovom brífingu, problém s priznaním COVIDovej PN pre zdravotníkov spočíva v tom, že sa Sociálna poisťovňa aktívne dožaduje potvrdenia od vedenia nemocnice, že sa zdravotník skutočne nakazil v práci, aby mohla takúto PN vyplatiť. Riaditelia nemocníc však čoraz častejšie takéto potvrdenie odmietajú vydať.

Lekári vyzvali vládu a parlament, aby zo zákona vypustili nezmyselné vystavovanie potvrdenia a povinnosť preukazovania toho, že sa zdravotník nakazil COVIDom pri svojej práci. Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová uviedla, že problémy pri preplácaní pandemickej PN v niektorých prípadoch rezort eviduje. Problematiku už v spolupráci s rezortom práce, sociálnych vecí a rodiny aktívne riešili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #ministerstvo práce a sociálnych vecí #zákon o sociálnom poistení #pandemická PN #covidová PN