Suezský prieplav je stále zablokovaný. Ceny ropy sa rozkolísali

Ak bude Suezský prieplav zablokovaný niekoľko dní, spôsobí to vážne problémy s dodávkou ropy na svetové trhy.

25.03.2021 18:48 , aktualizované: 21:27
debata (19)
VIDEO: Pozrite si, ako vyzerá situácia v Suezskom prieplave po nehode 400 metrovej kontajnerovej lode
Video

Cena ropy sa pre viacero dôvodov ešte donedávna prepadávala. Zhoršený výhľad na oživenie ekonomiky priniesol slabšie očakávania nárastu dopytu po rope a palivách. Ropa Brent sa tak priblížila 60 dolárom za barel. Od 8. marca tak ide o pokles až o 15 percent.

Prepad cien však včera zastavil incident v Suezskom prieplave. Obria, 400 metrov dlhá, dopravná loď s názvom „Evergreen“ zablokovala dopravu v oboch smeroch. Znamená to prekážku v obchode s tovarom, no aj s komoditami vrátane ropy. Suezský kanál je totiž jednou z najdôležitejších dopravných tepien sveta.

„Ak jeho zablokovanie bude trvať niekoľko dní, čo je aktuálne pravdepodobný scenár, spôsobí to problémy s dodávkou čierneho zlata na svetové trhy“, hovorí Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank. Dopĺňa,že cena ropy Brent v reakcii na to vyskočila na 64 dolárov a aj keď neskôr opäť oslabila na 62 dolárov, problémy v Suezskom prieplave môžu ukončiť negatívny sentiment investorov.

„Medzi investormi aktuálne prevláda zlá nálada, týkajúca sa budúceho oživenia svetovej ekonomiky. Vakcinácia mešká za pôvodnými plánmi a počty nakazených klesajú len veľmi pomaly,“ vysvetľuje Hansen s tým, že sa nenapĺňajú predchádzajúce optimistické predpovede, ktoré hnali ceny ropy vyššie.

Nádeje investorov sa teraz upierajú k budúcotýždňovému zasadnutiu skupiny OPEC +. Organizácia bude musieť „z klobúka vytiahnuť ďalšieho zajaca“, aby investorov presvedčila, že dokáže ponuku ropy prispôsobiť slabému dopytu. Ak sa jej to podarí, prepad cien ropy by sa mohol zastaviť. Podľa nášho názoru bude pokles odspodu limitovaný úrovňou 58 dolárov.

Izraelskú nákladnú loď v Arabskom mori údajne zasiahla iránska raketa

Nákladnú loď, ktorej majiteľom je izraelská spoločnosť so sídlom v Haife, zasiahla vo štvrtok počas plavby v Arabskom mori raketa vypálená Iránom. Na svojom webe o tom vo štvrtok informovala izraelská televízia Kešet 12.

Agentúre Reuters, ktorá o tom tiež informovala, sa nateraz nepodarilo získať potvrdenie, že v Arabskom mori došlo k takémuto incidentu, ani vyjadrenie zainteresovanej izraelskej spoločnosti. Reuters dodal, že izraelské ministerstvo zahraničných vecí celú záležitosť preveruje.

Podľa izraelskej televízie sa loď patriaca izraelskej spoločnosti plavila z Tanzánie do Indie. Pri zásahu raketou bola poškodená, ale schopná pokračovať v plavbe.

Agentúra Reuters v tejto spojitosti pripomenula udalosť z februára, keď izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil Irán z výbuchu na palube izraelskej lode v Ománskom zálive.

Nákladnú loď MV Helios Ray určenú na prevoz vozidiel v noci na ráno 26. februára zasiahol výbuch nad vodnou hladinou. Loď bola poškodená – výbuch spôsobil na oboch stranách lode po dve diery, uviedli americkí predstavitelia z oblasti obrany. Nemenovaný izraelský predstaviteľ uviedol, že pri útoku boli použité magnetické míny.

Irán vtedy svoju účasť na incidente poprel. „Dôrazne odmietame toto obvinenie,“ uviedol vo februári hovorca ministerstva zahraničných vecí v Teheráne Saíd Chátibzáde.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #suezský prieplav #ceny ropy #havária lode