Do vybudovania efektívnej 5G siete potrebuje Únia investovať 300 miliárd eur

Podľa štúdie je na pokrytie celej EÚ sieťou 5G potrebných 150 miliárd eur a ďalších 150 miliárd eur na dokončenie modernizácie pevnej infraštruktúry.

25.03.2021 12:19
5G Foto:
Sieťe 5G prinesú oproti 3G a 4G sieťam oveľa vyššie rýchlosti a rýchlejšiu odozvu.
debata (3)

Európska únia (EÚ) potrebuje investovať 300 miliárd eur do svojej telekomunikačnej infraštruktúry, ak chce mať do roku 2025 vybudovanú sieť novej generácie 5G v celom 27-člennom bloku a podporiť tak svoj hospodársky rast aj využitie potenciálu tejto technológie. Ukázala to vo štvrtok štúdia vypracovaná poradenskou spoločnosťou BCG na objednávku telekomunikačnej lobistickej skupiny ETNO.

Zároveň budovanie 5G môže EÚ pomôcť dostať sa z recesie, ktorú vyvolala pandémia ochorenia COVID-19. Telekomunikační operátori v EÚ sa však zdráhajú investovať do sietí 5G, ktoré môžu podporovať inteligentné továrne a autonómne autá. Dôvodom sú s tým spojené obrovské výdavky. Prípadné fúzie, ktoré by im pomohli podeliť si tieto náklady, pritom maria prísne protimonopolné pravidlá EÚ.

Podľa štúdie, je na pokrytie celej EÚ sieťou 5G potrebných 150 miliárd eur a ďalších 150 miliárd eur na dokončenie modernizácie pevnej infraštruktúry na gigabitové rýchlosti.Sklamaním pre toto odvetvie je aj odklad aukcií 5G spektra, keďže vlády sa aktuálne sústreďujú na boj proti pandémii. Štúdia navrhla niekoľko opatrení, ktoré by vlády a regulačné úrady mohli prijať na podporu telekomunikačného priemyslu.

„Jedným z takýchto krokov je presadenie nových modelov vlastníctva, ktoré by zahŕňalo dobrovoľné zdieľanie infraštruktúry, čo by umožnilo rýchlejšie budovanie, zníženie celkového vplyvu na životné prostredie a väčší transfer znalostí medzi partnermi,“ uvádza sa v správe.

Aj uvoľnenie pravidiel, ktoré by poskytovateľom telekomunikačných služieb umožnilo spoluprácu a spoločné investovanie, alebo oddelenie výstavby infraštruktúry od podnikania v oblasti telekomunikačných služieb je jednou z možností. Štúdia tiež vyzýva EÚ, aby operátorom umožnila speňažiť dátový prenos v ich sieťach a dohnať tak súperov, ako sú Google, Facebook, Microsoft a ďalšie technologické giganty.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilné dáta #5G sieť #rýchly internet #budovanie 5G sietí