Ceny bytov ďalej rastú. Obrat sa čakať nedá

Pandémia zdražovanie na realitnom trhu nezastavila. Záujem o kúpu bytu či domu je stále vysoký, no ponuka je slabá. V minulom roku nehnuteľnosti zdraželi o 12 percent. V poslednom štvrťroku si dokonca pripísali až 16 percent, čo bolo najviac od prudkého rastu cien v predkrízovom roku 2008.

25.03.2021 06:00
debata (31)

Tento rok si ceny nehnuteľností pripíšu ďalších päť až 10 percent, odhaduje analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. „Dôvodom je obrovský dopyt domácností, ktorým reálne príjmy až tak výrazne nepoklesli,“ hovorí. Pandémia totiž siahla skôr na príjmy menej zarábajúcich ľudí, vysvetľuje analytik – naopak, stredná vrstva a ľudia s vyššími príjmami majú dostatok kapitálu. Dopyt po nehnuteľnostiach však tlačia hore i nízke úrokové sadzby hypoték. Tie dosiahli svoje historické minimá, pohybujú sa totiž okolo jedného percenta, upozorňuje analytik spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Pokles cien sa tak podľa neho očakávať nedá. „Úrokové sadzby úverov na bývanie tak skoro neporastú, bytov je na trhu stále nedostatok a dopyt je silný, ceny nehnuteľností budú ďalej stúpať,“ hovorí analytik.

Najvýraznejšie je to podľa Búlika vidieť v hlavnom meste. Bratislava má totiž najvyšší podiel na celoslovenskom raste cien bývania. Stačí sa pozrieť na počty voľných bytov, vysvetľuje. „Kým v Bratislave pripadá na tisíc obyvateľov 385 bytov, v Prahe je to 463 a vo Varšave 487 bytových jednotiek,“ hovorí analytik.

Viacerí po vypuknutí prvej vlny očakávali, že ceny na realitnom trhu sa zastavia, či dokonca klesnú. Prečo ceny nestopla pandémia? Vysvetlenie je jednoduché – hoci vlani na jar klesol záujem o kúpu bytu či domu, na trhu ich bolo stále málo. „Ak aj počet záujemcov o byt klesol z 15 napríklad na päť, stále to stačí na to, aby sa byt predal za vyššiu cenu,“ vysvetľuje analytička WOOD & Company Eva Sadovská. Ceny na trhu tak naďalej rástli. Analytička za tým vidí i spomalenie výstavby a zastavenie niektorých projektov. Počet bytov v ponuke tak klesol, a to až takmer o 12 percent, ukázali dáta Národnej banky Slovenska.

Na trhu je však viacero aspektov, ktoré majú na ceny nehnuteľností silnejší vplyv ako negatívne dosahy pandémie, vysvetľuje riaditeľ realitnej kancelárie Arvin&Benet Vladimír Boháč. „Sú to hlavne nízke úrokové sadzby, ktoré umožňujú požičiavať si lacné peniaze,“ hovorí. Tento faktor bude mať podľa neho ešte výraznejší dosah v kontexte očakávanej zvýšenej inflácie.

Praskne tento rok realitná bublina?

Napriek prudkému zdraženiu sa nateraz o realitnej bubline – ako si ju pamätáme z poslednej krízy, ešte hovoriť nedá. „Pod realitnou bublinou by sme vnímali taký rast cien, ktorý by sme nevedeli racionálne vysvetliť,“ hovorí analytik Národnej banky Slovenska Roman Vrbovský. Aktuálny rast je však podľa neho odôvodnený. „Nízke úrokové miery stimulujú dopyt, ponuková strana bola naopak zasiahnutá recesiou,“ tvrdí Vrbovský.

Realitná bublina hrozí trhu, na ktorom sa na dostatočne dlhé obdobie ceny „odtrhnú“ od vývoja zamestnanosti a miezd, upozorňuje ekonomický analytik Tatra banky Boris Fojtík. Ako príklad uvádza dostupnosť úverov i dostatok nehnuteľností. Minulý rok Slovensko len tesne uniklo podobnému vývoju. „Pokiaľ by sa situácia uberala podobným smerom a tempom ako v roku 2020, vznik bubliny by bol reálny scenár,“ hovorí Fojtík.

Meter štvorcový za tisícky eur

Od začiatku roka záujem o kúpu bývania rastie. Ukazuje to i rast návštevnosti na realitných portáloch. „Oproti decembru 2020 vzrástla návštevnosť realitných portálov o 72 percent a prekročila aj počet návštev spred roka o 42 percent,“ vysvetľujú analytici portálu Nehnuteľnosti.sk.

Menej sa darilo investičným nehnuteľnostiam. Kým pred pandémiou investori uprednostňovali nehnuteľnosti v hlavnom meste či turistických oblastiach, teraz je to inak. Tomčiak za tým vidí pokles záujmu ľudí o krátkodobé prenájmy. To spôsobilo najmä zastavenie cestovného ruchu pre protipandemické opatrenia.

Ceny nehnuteľností určených na bývanie v poslednom štvrťroku minulého roka medziročne vzrástli o 7,3 percenta. Výraznejší rast cien sa týkal existujúcich nehnuteľností, ktorých ceny boli medziročne vyššie o 7,8 percenta, ukázali to údaje Štatistického úradu. Podľa údajov NBS priemer za celé Slovensko predstavuje 1 853 eur za jeden meter štvorcový. Z toho byty sa dostali na 2 125 eur za meter štvorcový, domy na 1 369 eur za meter štvorcový.

Zastavia ceny nájomné byty?

„Výstavba bytov v akejkoľvek forme by mala potenciál spomaliť rast cien,“ hovorí ekonomický analytik Tatra banky Boris Fojtík. Znížiť ceny nehnuteľností by tak mohli i dlho spomínané nájomné byty.

„Výstavba mestských nájomných bytov by určite zvýšila ponuku bytov na trhu, čo by spomalilo rast cien,“ hovorí analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. Pomôcť by však mohla aj zvýšená výstavba zo strany developerov. Ak sa totiž v najbližších rokoch výstavba výrazne nezvýši, nedostatok nehnuteľností pretrvá, dodal Tomčiak.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #nehnuteľnosti #realitná bublina #cena nehnuteľností