Ekonomika stúpne tento rok o 3,3 %. Ministerstvo financií zmiernilo odhad

Slovenská ekonomika stúpne podľa revidovanej makroprognózy Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri rezorte financií tento rok o 3,3 percenta. Ešte vo februári rátali analytici inštitútu s rastom o 4,3 percenta. Naopak vývoj pre budúci rok vyzerá optimistickejšie. Pôvodne sa totiž počítalo len s rastom o 3,9 percenta, po novom to má byť vyše šesť percent.

24.03.2021 14:33 , aktualizované: 14:43
psa trnava, auto, automobilka Foto: ,
Slovenská ekonomika by tento rok mala stúpnuť o 3,3 percenta, v budúcom roku sa očakáva približne dvojnásobný rast.
debata (5)

Slovenská ekonomika stúpne podľa revidovanej makroprognózy Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri rezorte financií tento rok o 3,3 percenta. Ešte vo februári rátali analytici inštitútu s rastom o 4,3 percenta. Naopak vývoj pre budúci rok vyzerá optimistickejšie. Pôvodne sa totiž počítalo len s rastom o 3,9 percenta, po novom to má byť vyše šesť percent.

Druhá vlna prinesie nižšie straty, export ostane stabilný. „Stabilný ostáva aj trh práce, v druhej polovici roka by už mal tvoriť aj nové pracovné miesta,“ hovorí analytik IFP Branislav Žúdel. Po ústupe pandémie stúpne ekonomika v roku 2022 o 6,3 per­centa. A to i vďaka prostriedkom z Plánu obnovy a odolnosti EÚ. V 2023 bude ekonomika podporená aj vďaka dočerpaniu EÚ fondov.

Menej ako sa čakalo

Miernejší ekonomicky rast hrubého domáceho produktu (HDP) očakáva Žúdel z dôvodu, že veľkú časť straty z prvej vlny pandémie slovenská ekonomika dobehla už v minulom roku. Za minulý rok ekonomika klesla o 5,8 percenta. V posledných mesiacoch ju potiahli zotavujúce sa automobilky. Prvé jarné dohady hovorili i o dvojciferných prepadoch.

„Ďalším dôvodom je druhá vlna pandémie. Za poklesom je nižšia spotreba domácnosti,“ hovorí analytik IFP. Spotreba domácnosti bude totiž pod tlakom, a to i napriek tomu, že podporným faktorom pre domáci dopyt je aj vyššia vládna podpora. Ďalší vývoj bude závisieť od situácie našich obchodných partnerov.

Hnacím motorom ekonomického rastu tak podľa neho bude čistý export. „Zahraničný dopyt zostáva odolný a darí sa najmä automobilovej výrobe,“ hovorí Žúdel. V dôsledku nepriaznivej pandemickej situácie zaostávajú služby a stavebníctvo.

Už makroprognóza z minuloročného septembra bola o čosi optimistickejšia ako tá z júna 2020. Analytici IFP vtedy rátali s poklesom výkonu slovenskej ekonomiky o 6,7 percenta za rok 2020.

Makroekonomická prognóza Inštitútu finančnej politiky

ZVEREJŇUJEME NAJNOVŠIU MAKROPROGNÓZU Analytik Inštitútu finančnej politiky Branislav Žúdel predstavuje aktuálnu makroekonomickú prognózu, podľa ktorej slovenská ekonomika stúpne v roku 2021 o 3,3 %.

Aké dopady má koronavírus na spotrebiteľské správanie, pracovný trh a aké sú predpoklady do budúcna?

Pozrite si vo videu.Uverejnil používateľ Ministerstvo financií SR Streda 24. marca 2021

Pomôže plán obnovy

Trh práce ostane podľa makroprognózy aj tento rok stabilný. „Druhá vlna pandémie sa dotkne zamestnanosti výrazne menej ako prvá,“ vysvetľuje Žúdel Začiatkom roka mierne klesne zamestnanosť, najmä v službách a stavebníctve, dodáva. Predpokladá, že k oživeniu na trhu práce príde už v druhom polroku vďaka zlepšeniu pandemickej situácie, uvoľňovaniu protiepidemických obmedzení spolu s postupujúcou vakcináciou.

„V roku 2022 príde do ekonomiky silnejší impulz v podobe investícií z Plánu obnovy a odolnosti SR, čo prispeje k obnove a tvorbe nových pracovných miest,“ hovorí analytik IFP. Práve preto očakáva IFP rast až vyše šesť percent. Po ústupe pandémie by sa mala podľa makroprognózy obnoviť spotrebiteľská dôvera a s ňou i rast domáceho dopytu.

Pokles ekonomickej neistoty zvýši súkromné investície. K tým sa pridajú aj vládne investície v predpokladanom objeme viac než jedna miliarda eur. „Tie budú podporovať ekonomiku až do roku 2026 celkovou sumou 6,1 miliardy eura, vysvetľuje rezort financií. V roku 2023 podporí ekonomiku aj čerpanie EÚ fondov, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Inštitút finančnej politiky #IFP #vývoj ekonomiky