Rezort dopravy prešetrí podnet obce Brehy v súvislosti s hlukom z R1

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR prešetrí podnet starostu obce Brehy v okrese Žarnovica, ktorý rezort dopravy požiadal o kontrolné meranie hluku z rýchlostnej cesty R1. Pre Potvrdil to hovorca MDV SR Ivan Rudolf.

23.03.2021 14:37
debata (2)

„Žiadosť starostu obce Brehy bola prekvalifikovaná na podnet na výkon štátneho zdravotného dozoru,“ uviedol Rudolf. Ako dodal, útvar vedúceho hygienika rezortu dopravy vyzval v pondelok (22. 3.) Národnú diaľničnú spoločnosť ako správcu R1 a zároveň aj koncesionára R1 na vykonanie kontrolného merania hluku z príslušného úseku rýchlostnej cesty.

Starosta obce Brehy Juraj Tencer požiadal o kontrolné meranie hluku z R1 po opakovaných sťažnostiach zo strany obyvateľov. „Vzdialenosť telesa R1 od rodinných domov je miestami len 120 metrov,“ povedal pre TASR Tencer. Ako dodal, vybudovanie protihlukových bariér obec žiadala už na začiatku výstavby. Investor však argumentoval, že hlukovú bariéru budú tvoriť násypy s odbočovacími pruhmi. „Tie však hluk tlmia len čiastočne a iba v niektorých úsekoch,“ vysvetlil starosta.

Ak sa sťažnosť obce ukáže ako objektívna, starosta bude požadovať, aby správca komunikácie zabezpečil vybudovanie prostriedkov na dostatočné utlmenie hluku z rýchlostnej ces­ty.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hluk #R1 #MDV SR